Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.19. - Friday, Emília napja van.

Belföldi hírek

Hende Csaba a Monte Grappán

2011. August 11. 05:50
Hende Csaba a Monte Grappán
Először járt honvédelmi miniszter az olaszországi Monte Grappa hegyén, ahol több ezer első világháborús hősi halottunk nyugszik - tájékoztat a Honvédelmi Minisztérium sajtóközleménye.
1918 nyarán több mint tízezer osztrák-magyar katona lelte halálát a Monte Grappa hegyén a II. piavei csatában. Az 1930-as években méltóságteljes emlékművet emeltek az elesett hősök tiszteletére. Közülük alig háromszáz magyar katona neve maradt fönn. Emléküket bronztáblák örökítik meg.

Először járt honvédelmi miniszter Hende Csaba személyében  Monte Grappa hegyén fotó: kormany.hu

A II. piavei csata emlékére 1930-as években emelték az emlékművet

A minisztérium honlapján közzétett tájékoztató szerint, minden év augusztusának első vasárnapján ünnepséget rendeznek Monte Grappa hegyén. Tízezer főnyi olasz, osztrák és magyar résztvevő mellett 2011. augusztus 7-én Hende Csaba, honvédelmi miniszter vezetésével, hivatalos magyar katonai delegáció is részt vett a megemlékezésen.
A honvédelmi tárca vezetője beszédében emlékeztetett rá: "Fel kell idéznünk ezeknél a síroknál újra meg újra, hogy mi, Európa nemzetei összetartozunk! Közös a történelmünk - fájdalmas és véres történelem! - közös a jelenünk és közös a jövőnk is."

Hende Csaba, honvédelmi miniszter koszorút helyezett el az olaszországi emlékműnél

Hivatalos koszorúzás az emlékműnél

Az ünnepség zárásaként a honvédelmi miniszter, első világháborús magyar hagyományőrzők kíséretében koszorút helyezett el az emlékmű osztrák-magyar felén - olvasható a sajtóközleményben. (T.A)
forrás: HM Sajtóiroda
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu