Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.01. - csütörtök, Malvin napja van.

Belföldi hírek

Hatékonyan támogatják a védekezést a kutatás-fejlesztési projektek

2020. augusztus 29. 15:04
Hatékonyan támogatják a védekezést a kutatás-fejlesztési projektek

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a koronavírus elleni védekezés részeként 25 kutatás-fejlesztési projekt támogatását biztosítja, amelyek a magyar kutatói élvonal szaktudására építve mérséklik a járvány egészségügyi és gazdasági kockázatait - közölte a szaktárca.

Közleményükben azt írták, hogy a fejlesztők képviselői Palkovics László innovációs és technológiai miniszter vezetésével online ülésen tekintették át az elért eredményeket. A beszámolók alapján a kapcsolódó feladatokra első körben tavasszal elkülönített 3 milliárd forintból támogatott projektek megvalósítása a tervek szerint halad. A védekezés első szakaszában Magyarország gyorsan és hatékonyan reagált a kialakuló járványhelyzetre. A magyar tudós társadalom körében rendelkezésre álló ismeretanyag és tudásbázis, a létrejött kutatói, egyetemi és vállalati együttműködések a kormányzati támogatásnak köszönhetően március óta segítik Magyarországot a koronavírussal szembeni eredményes megküzdésben - húzták alá. Ismertették: az ITM által koordinált projektek között megtalálhatók a vírus terjedését vizsgáló, az operatív törzs döntéseit megalapozó mérések, a védekezést segítő eszközfejlesztések, a betegek felépülését támogató kutatások, fejlesztések is.

 

Hatékonyan támogatják a védekezést a kutatás-fejlesztési projektek

 

Több projektnél a terápiás módszerek széleskörű felhasználását megelőző klinikai vizsgálatok zajlanak. A gyógyultak vérplazmájának felhasználása mára a sikeres kezelések részévé vált. A szakemberek munkájának eredményeként hamarosan megindulhat a hazai fejlesztésű és szervizelésű, klinikailag tesztelt lélegeztető-eszközök magyarországi sorozatgyártása is. A döntéshozatalt támogató projektcsapatok elemzésekkel, előrejelzésekkel segítik, hogy a magyar emberek a járványügyi készültségben biztosítható legnagyobb szabadság mellett, de biztonságos keretek között élhessék mindennapjaikat. Az innovációs tárca a közeljövőben teszi közzé a vállalati Fehér Könyvet, amely tudományos-szakmai megalapozottsággal, nemzetközi esettanulmányokat ismertetve tesz gyakorlati védekezési, munkaszervezési javaslatokat a hazai cégek számára az őszi-téli időszakra - tették hozzá. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a közlemény szerint elmondta: "a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból a közelmúltban meghirdetett felhívás 7 milliárd forintos keretösszeggel támogatja a népegészségügyi szempontból jelentős kockázatú megbetegedések korai diagnózisát és terápiáját segítő kutatás-fejlesztési projekteket". Emlékeztetett arra is, hogy egészséggazdasági beruházásokra további két pályázatban összesen 85 milliárd forintot biztosít a kormány.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu