Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.10.28. - csütörtök, Simon napja van.

Belföldi hírek

Hatékonyabb a Lyme-kórral szemben egy új magyar fejlesztés

2021. október 02. 12:00
Hatékonyabb a Lyme-kórral szemben egy új magyar fejlesztés

Hatékonyabb diagnosztikát és kezelést kínál egy magyar cég új fejlesztése a Lyme-kórral szemben.

Egy magyarok által fejlesztett labordiagnosztikai megoldás jelent meg az egészségügyi piacon a napokban. Az új eljárás hatékonyabban és könnyebben azonosítja a kullancsok által terjedő Lyme-kór okozóját. A DualDur fejlesztés a Lyme-kór bármelyik időszakában képes azonosítani a betegséget, akár a megjelenést követő 7 napban is.

 

A DualDur-projekt kivitelezője a Lyme Diagnostics Kft. volt, akik az iparágban egyedülálló és rekordösszegnek számító, 3,5 millió eurós támogatást nyertek el a Horizon 2020 SME Instrument forrásából, hogy elvégezzék a kutatásokat és kifejlesszék a technológiát.

 

A kullancsok által terjesztett betegségek ellen küzd a magyar fejlesztés

 

A több mint 1 milliárd forintos beruházás munkáinak közel 90 százalékát magyarországi intézmények és vállalkozások hajtották végre. A kifejlesztett módszer Európa-szerte egyedülálló módszerrel képes a lehető legkorábban kimutatni a fertőzést. A módszer a baktériumok kimutatásán alapul, nem pedig a korábbi fejlesztések alapján, az immunválaszon.

 

A program során Európa eddigi legnagyobb Lyme-diagnosztikai kutatását végezte el a magyar cég, akik 6 európai államban is elvégezték a szükséges vizsgálatokat. A projektbe 400 alanyt vontak be, a módszer pedig 60 százalékkal nagyobb érzékenységgel képes kimutatni a kórt a jelenlegi tesztekhez képest. Ennek köszönhetően a DualDur a Lyme-kórban szenvedő betegek 96 százalékát képes azonosítani, így a technológiát a szűrővizsgálatokon is befogják vezetni.

 


Forrás: MTI, DualDur-projekt
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu