Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Hatékony az MI és a gépi tanulási rendszer a gyógyításban

2021. február 18. 09:07
Hatékony az MI és a gépi tanulási rendszer a gyógyításban

Gazdasági szervezetek számára tartottak online partnertalálkozót szerdán, amelynek célkeresztjében a mesterséges intelligencia és a gépi tanulási rendszerek álltak. Jelenleg is folynak kutatások azzal kapcsolatban, hogy a matematikában vagy az orvostudományban milyen hatékonysággal vethetők be a modern technológiai eszközök. A méhnyakrákszűrések után például másodpercek alatt tudnak személyre szabott kezelést javasolni a pácienseknek, a melanómát pedig minden eddiginél hatékonyabban szűrhetik ki mobilapp segítségével már laikusok is. 

A találkozót online tartották meg a Debreceni Egyetem, a győri Széchenyi István Egyetem és a Magyar Ipari Innovációs Matematikai Szolgáltatási Hálózat (HU-MATHS-IN) munkatársai.  

 

A Debreceni Egyetem komputergrafika és képfeldolgozás tanszékének adjunktusa, Harangi Balázs a találkozón arról beszélt, hogy a gépi tanulási módszerek alkalmazása révén megkönnyíthető az orvosok munkája. Több projekt is fut ilyen alapokon, amely az egészségügy reformját is jelentheti. 

 

Legutóbb például olyan kutatások során alkalmazták az efféle algoritmusokat, amelyek célja az volt, hogy súlyosságuk szerint osztályozzák a cukorbetegség miatt kialakuló szembetegségeket pusztán fotók alapján. A képeket szakemberek címkézték fel, ezekből egy adatbázist készítettek. Az algoritmusok ezeket megtanulták osztályozni, és később olyan hibákat is észrevettek, amelyeket szemmel vizsgálva még az orvosok sem, legalábbis nem kötötték ahhoz a betegséghez az eltéréseket, amihez a gép viszont igen.  

 

A diagnózis felállítása is gyorsabb

 

A titok nyitja az, hogy a mesterséges intelligencia alapú rendszerek egyfajta tanulási folyamat után tudják megállapítani a hibákat és a szükséges “javítási” javaslatokat. Megfelelő mennyiségű kép elemzése után már kikövetkezteti, mi az odaillő és mi nem az. 

 

Sokkal hatékonyabb és gyorsabb lehet ilyen módszerek használatával egy-ez diagnózis felállítása vagy maga a kezelési metódus kialakítása. Egy másik projekt keretében mobilapplikációt fejlesztettek, amellyel a laikusok is ki tudják szűrni a kóros bőrelváltozásokat, amellyel sürgősen orvoshoz kell fordulni. Az app is felismerő algoritmusok alapján működik.  

 

Nagy érdeklődés övezi azt a jelenleg is futó kutatást, amely a méhnyakrákszűrésben van az orvosok segítségére. Automatizáltan elemzik a citológiai leletfelvételeket, amellyel pontosabban tudnak dolgozni, és gyakorlatilag másodpercek alatt tudnak kialakítani egy személyre szabott kezelési metódust. 

 

Az úgynevezett ipari matematikában is felhasználhatóak a modern technológiai vívmányok. A sajtótájékoztatón Horváth Zoltán, a HU-MATHS-IN, illetve az európai szervezet, az EU-MATHS-IN elnöke, a Széchenyi István Egyetem professzora kitért rá, hogy a járműipartól kezdve a mezőgazdaságon át az egészségiparig bárhol bevethetőek a modellező, szimulációs, optimalizációs funkciók.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu