Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Hatalmas útfelújítási hullám jön márciustól

2021. március 16. 09:38
Hatalmas útfelújítási hullám jön márciustól

A tavasztól várható útfelújítások év végéig csaknem ezer kilométeren zajlanak majd országszerte, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ez kétszer akkora mennyiség, mint amennyi utat 2020-ban felújítottak, nagyságrendileg 300 milliárd forintot költenek majd a renoválásokra. 

Az elmúlt tíz évben hatezer kilométernyi utat újítottak fel összesen 755 milliárd forintból. Több országút megépült, fontos csomópontok készültek el, és településeken belül is rengeteg útszakaszt sikerült leaszfaltozni. Kerékpárutak egész hálózata készült el, továbbiakat terveznek a következő években. Az ITM közleménye kitér rá, hogy ettől javul az életminőség és az autóbuszos közösségi közlekedés szolgáltatási színvonala is, a közlekedés összességében biztonságosabbá válik. 

 

Útfelújítás

 

Az idén ezernél is több kilométer felújításához készítettek tervet, nagyjából 300 milliárd forint értékben. Őszig ütemezetten adja át a közútkezelő a munkaterületeket a kivitelezőknek. Márciusban legalább nyolcvanhét útszakaszon kezdik meg a munkálatokat.  

 

A közleményben kiemelték a tavasz leghosszabb útszakaszát, 9,5 kilométeren korszerűsítik a Nyírtura-Nyíradony összekötő utat. A legköltségesebb szakasz a Nyúl-Ménfőcsanak mellékút lesz, az ITM szerint 2,5 milliárd forintba kerül majd a beruházás. Komplex felújításról lévén szó a csapadékvíz-elvezetés megoldásától kezdve a buszöböl kialakításán át a bazaltburkolat felviteléig mindent lefed. 

 

Összességében a 2020-as évhez képest kétszeres mennyiségű utat újítanak fel. Összesen 143 ezer tonna aszfaltot terveznek felhasználni lokális és nagyfelületű javításokhoz.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu