Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.05.29. - vasárnap, Magdolna napja van.

Belföldi hírek

Háromdimenziós, VR e-anatómiai atlaszt fejlesztettek ki Szegeden

2021. szeptember 29. 12:06
Háromdimenziós, VR e-anatómiai atlaszt fejlesztettek ki Szegeden

A virtuális valóságban is megjeleníthető az az e-anatómia atlasz, amelyet Szegeden fejlesztettek ki.

A Mozaik kiadó a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Anatómiai és Fejlődéstani intézetével együtt egy olyan e-anatómia atlaszt hozott létre, amely háromdimenziós és a virtuális valóságban is megjeleníthető. Az atlasz teljesen interaktív módon lett felépítve, így oktatásra is alkalmazható.

 

A két intézet munkatársai uniós támogatás segítségével vitték véghez a projektet. A 444 millió forintos programhoz 195 millió forintos uniós támogatást kaptak. Az atlasz a betegségek laikus megértését, a különféle műtéti technikák felfedezését, az anatómiai elváltozások felismerését és az anatómiai képletek nevének megtanulását is segíti.

 

Laikusok számára is nagy segítésg az atlasz

 

Az újgenerációs atlaszt még 2019 tavaszán kezdték el fejleszteni Szegeden. A sikeres kivitelezést követően a felsőoktatási intézményekben és az orvosképzésben lesz nagy haszna a fejlesztésnek, de a betegek edukálásában, valamint az ismeretterjesztésben is jól használható, hiszen többnyelvű, interaktív és a virtuális valóságban is megjeleníthető.

 

A fejlesztés a képalkotó eljárások (MR, CT) alkalmazását is megkönnyíti az orvostudományban, mivel egyedülálló képi anyagokat tartalmaz, valódi testrész fotókkal, amely segít azonosítani az elváltozásokat és betegségeket.

 

Az atlasz animációk megjelenítésére is alkalmas, így a betegségek mélyebb megértése ezáltal könnyebbé válik a laikusok számára, amely az orvos-beteg kapcsolatban a kommunikációs szakadékot képes csökkenteni.

 

Forrás: MTI, Mozaik Kiadó
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu