Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.07. - péntek, Gizella napja van.

Belföldi hírek

Háromdimenziós nyomtatókat állítottak a tudomány szolgálatába

2021. január 30. 11:00
Háromdimenziós nyomtatókat állítottak a tudomány szolgálatába

A Szegedi Tudományegyetem 3D nyomtatóközpontot hozott létre, melynek segítségével eredményesebben és specifikusabban állíthatják e technológiát az orvostudomány szolgálatába. A kinyomtatott gyógyító eszközök egy központban készülnek el, melynek kialakításához 600 millió forintot használtak fel.  

Az SZTE tudósai eddig is alkalmaztak 3D nyomtatási technikákat különböző betegségek vizsgálata vagy gyógyítása esetén, de a központi épület kialakításával és az új eszközök vásárlásával sokkal koncentráltabb munkát tudnak végezni.  

 

600 millió forintos EU-s támogatásból hozták létre központjukat a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal együttműködve. Az épület kialakítása mellett eszközöket is beszereztek. A professzionális 3D nyomtatók mellett szkennert, számítógépeket, mikroszkópokat is vásároltak.  

 

3D nyomtató

 

Élettudományi kutatásokat tudnak végezni az új központban, valamint nyomtathatnak új orvostechnikai eszközöket, fém, polimer és biológiai struktúrák létrehozására is lesz lehetőség. Ezeket vizsgálni és fejleszteni is tudják a használatbavétel mellett, így teljesen egyénre szabható eszközök lesznek. Főleg onkológiai, implantológiai és szemészeti területen használják majd ki a 3D nyomtatás nyújtotta lehetőségeket.  

 

Az egyetemen a technológiát professzionálisan ismerő csoport is létrejött, amely magasan képzett informatikusokból, fizikusokból, biológusokból, orvosokból áll. A következő kutatógeneráció kinevelésében is részt vesznek a kutatási és fejlesztési projektek mellett.  

 

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu