Belföldi hírek

H I R D E T É S
2022.08.18. - csütörtök, Ilona napja van.

Belföldi hírek

Három pillérből áll az MI stratégia

2019. november 27. 14:19
Három pillérből áll az MI stratégia

A Mesterséges Intelligencia Koalíció megtartotta harmadik plenáris ülését, melyen Szertics Gergely, az MI Koalíció szakmai vezetője az akciótervről és az országstratégiáról beszélt.

Szertics Gergely előadásában felidézte az mesterséges intelligencia (MI) akcióterv pontjait: kiépíteni a magyar MI ökoszisztémát, beindítani Magyarország adatgazdaságát, elősegíteni a széleskörű társadalmi megértést, valamint megalapozni az MI országstratégiát. Utóbbihoz elengedhetetlen a magyar MI helyzetkép feltárása, valamint a stratégia fő pilléreinek és súlypontjainak definiálása. Elkészült Magyarország MI térképe, amely szerepelteti a magyar MI ökoszisztémában tevékenykedő szereplőket az üzleti, az egyetemi, a kutatói és a kormányzati szegmensben egyaránt. 

 

Három pillérből áll az MI stratégia

 

Magyarország MI stratégiájáról elmondta, hogy három rétegből épül fel. Az első réteg az alapozó pillér, amely gazdasági célokat tartalmaz, mint kompetencia fejlesztés, alkalmazások ösztönzése, szabályozás és etikai keretek létrehozása, valamint az infrastruktúra fejlesztése. A második réteg tartalmazza azokat a szektorokat, melyekre fókuszálni szeretnének. Ez egyrészt tartalmazza a konkrét gazdasági ágakat, mint agrárium, egészségügy és oktatást, másrészt a mesterséges intelligencia területén belüli fejlesztéseket, mint gépi látás, nyelvértelmezés, hálózatkutatás. Az utolsó réteg a transzformatív projekteket tartalmazza, mint az autonóm közlekedés bevezetése, az egészség vezérelt digitális agrárium létrehozása, az automatizált ügyintézés magyar nyelven és az MI által támogatott személyes kompetencia fejlesztés.Az országos stratégia három pillérét külön cikkekben fogjuk bemutatni.


Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2022. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu