Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.16. - Sunday, Jusztin napja van.

Belföldi hírek

Háborús retorika a migránsválsággal kapcsolatban

2015. November 05. 15:11
Háborús retorika a migránsválsággal kapcsolatban

A november 4-i kormányülés határozatairól, irányelveiről tájékoztatta a médiát Lázár János november 5-i sajtótájékoztatóján. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elsőként az Európát sújtó migránsválsággal kapcsolatos magyar álláspontról fejtette ki a kormány álláspontját, melyet a jövő heti – ez idő szerint Máltán sorra kerülő - Európa Tanácsi ülésen is képviselni fogunk.

A bevándorlás három ponton támadja hazánkat - mondta Lázár János -, ezért három fronton zajlik a küzdelem is ellene. A magyar kormány háborús retorikájának megjelenését indokolja, hogy már Angela Merkel német kancellár is katonai konfliktus veszélyére hívta fel a figyelmet. A miniszter szerint a következő három területen kell az ország védelmét biztosítani:


1. A migránsok elve ne jöjjenek be az országba, hazánk továbbra is őrizze azt a pozícióját, hogy már nem a migráció tranzit országa. Ez ellen a továbbiakban is fellépünk a hármas védelemmel - határzár, járőrözés, jogi védelem. Igaz, hogy alig néhány határsértőt fognak el a déli határzár felállítsa óta, ha nem ez nem létezne, az embercsempészek - akiket nyilvánvaló, hogy valaki koordinál, információval lát el - egészen biztosan erre felé irányítanák a bevándorlókat.


Lázár János


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2015. november 5-én sajtótájékoztatót tart KORMÁNYINFO 29 Mit miért tesz a kormány? címmel


2. A kvóta kérdése: az EU kötelező kvótát akar előírni minden tagállama számára. A magyar kormány álláspontja, hogy nincs szükségünk rá, hogy bárkit betelepítsenek hozzánk, amire szükség van, az a magyar családok támogatására. A kormány várja a magyar parlamenttől, hogy a kötelező EU-s kvótáról még idén döntést hozzon! A kormány fontosnak tartja a választópolgárok véleményét is - támogatja az aláírásgyűjtés kezdeményezését. A következő néhány hétben e témában le kell folytatni a társadalmi és parlamenti vitát. Magyarország tiszteletben tartja az egyes államok döntését, de csak magukra nézve, ezért elutasítja, hogy Németország rákényszerítse akaratát más országokra. Magyarország tiszteletben tartja a németek törekvéseit, amennyiben bevándorlókat akar importálni, de döntésük nem lehet kötelező érvényű ránk nézve. A kvóta a magyar álláspont szerint nem oldja meg a problémát, csak egy önámítás, csalás - valójában egy meghívólevél, amely radásul nem csak kötelező betelepítést jelent, de ellátást is.


3. Visszatoloncolás. Várható, hogy a még érvényen lévő Dublini Egyezmény keretében igyekeznek a hazánkban regisztrált illegális bevándorlókat visszaküldeni hozzánk. Jelenleg már 40 ezer embert akarnak hozzánk visszatoloncolni. Ugyan még nem tudni, a nyugati államok hogyan igyekeznek ezt végrehajtani, ám Magyarország egyetlen illegális bevándorlót sem kíván fogadni. A magyar kormány álláspontja egyértelmű: nem veszünk vissza senkit, hiszen ezek a migránsok Görögországban léptek az EU területére.


Migrációról szóló cikksorozatunk: 

Újra Európa védőbástyája leszünk?

Honnan jönnek, mi elől menekülnek a magyar határra érők?

A végvári rendszer most még nem kell az EU-nak

A határkerítésünk Európa lakmuszpapírja 

Hogyan védhetjük meg Európa külső határait? 

Miért szükséges a horvát határzár? 

Kinél marad a Fekete Péter? 

Nem példa nélküli a magyar kerítés az EU-ban

Kemény szavak Brüsszelben


MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu