Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Belföldi hírek

Gyorsabb és biztonságosabb lesz januártól a sürgősségi ellátás

2018. December 27. 11:19
Gyorsabb és biztonságosabb lesz januártól a sürgősségi ellátás

Január elsejétől gyorsabb és biztonságosabb lesz a sürgősségi ellátás, a változás során a lehető legrövidebb idő alatt rögzítik a beteget a sürgősségi ellátás informatikai hálózatában.

Egy úgynevezett triázs rendszernek köszönhetően, amely súlyossági kategóriákat különböztet meg, a beteget azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelően. A triázs elvégzése garantálja a magas kockázatú betegek kiemelését a kevésbé sürgős ellátást igénylők közül. Cél, hogy lehető legrövidebb időn belül rögzítsék a beteget a sürgősségi ellátás informatikai rendszerében, majd 10 percen belül sorolják be a triázs rendszerben állapotának súlyossága szerint. Ezt a célt szolgálja a 2019. január 1-től kötelezővé váló Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer (MSTR), amely egyszerűbb, gyorsabb és kiszámíthatóbb működést eredményez majd.

 

Gyorsabb és biztonságosabb lesz januártól a sürgősségi ellátás

A Magyar Sürgősségi Triázs Rendszernek köszönhetően a beteget azonnal besorolják az aktuális állapotának megfelelően

 

A rendszer fontos résztvevője az úgynevezett triázs ápoló, aki a beteg megérkezését követően azonnal elvégez egy gyors, 1-3 perces elsődleges állapotfelmérést, és ha a páciensnek azonnali beavatkozásra van szüksége, a triázs ápoló késedelem nélkül a megfelelő kezelőhelyiségbe irányítja. Az új rendszer része a sürgősségi osztályos diszpécser is, akinek feladatai közé tartozik egyebek mellett a betegfogadás, az információadás, a felvilágosítás, a betegdokumentáció előkészítése. A diszpécser folyamatosan összeköti a betegeket a közvetlen ellátókkal, és időpontot egyeztet további ellátásra.

A betegbiztonság garanciája mellett az ellátó egységek, osztályok terhelésének csökkentését szolgálja, biztosítja a strukturált szervezést, a sürgősségi osztályok hatékonyabb működését. Az új rendszer kialakítása az érintett kórházak sürgősségi osztályával több alkalommal volt egyeztetve.

A többletfeladatokra a sürgősségi ellátást végző 59 fekvőbeteg-szakellátó intézmény éves szinten 677 millió forintos többletfinanszírozásban részesül.

 

EMMI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu