Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.07.09. - csütörtök, Lukrécia napja van.

Belföldi hírek

Győr: aránytalanul kevés jutott uniós forrásból a megyébe

2009. augusztus 16. 16:08
Győr: aránytalanul kevés jutott uniós forrásból a megyébe
Aránytalanul kevés pénz jutott az uniós forrásokból eddig Győr-Moson-Sopron megyébe, ezért is fontos lenne, hogy a megye és a térség az országban elfoglalt ragjához méltó támogatást kapjon - fogalmazott Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője csütörtökön győri sajtótájékoztatón.
A politikus rámutatott: a nyugat-dunántúli régiót, és benne Győr-Moson-Sopron megyét - a térség gazdasági erejére és eredményeire hivatkozva - "mostohagyerekként" kezelik.

A statisztikák szerint a legtöbb pénz a közép-magyarországi régióba érkezett, ami szakemberek szerint sem szolgálja az országrészek közötti kiegyenlítődést. A források elosztása mind regionálisan, mind a gazdasági szerkezetet tekintve megkérdőjelezhető - emelte ki.

Az alelnök hangsúlyozta: nem a nehezebb helyzetben lévő régiók támogatása ellen emel szót, velük Győr megye szolidáris, de a hátrányos megkülönböztetés tovább nem tartható, hiszen a nyugat-dunántúli vállalkozóknak a szomszédos osztrák és szlovák vállalkozókkal kell versenyezni. Ezért is szükséges a lehető leggyorsabban forráshoz juttatni a kis- és középvállalkozókat a gazdaságfejlesztési operatív program (GOP) keretében.

Firt Mátyás felhívta a figyelmet: a több száz milliós kormányzati propaganda sikertörténetnek állítja be az Új Magyarország Fejlesztési Tervet, amelynek segítségével hét év alatt 1400 milliárd forintnyi gazdaságfejlesztési forrásról szóltak heteken keresztül a reklámok és a hirdetések. A valóság azonban az, hogy a 2007 elején indult program összegének eddig 6,3 százaléka jutott el a nyertes pályázókig - fogalmazott, amjd hozzátette: az országosan eddig elnyert GOP támogatás 8,93 százalékában részesült a nyugat-dunántúli régió, a Győr-Moson-Sopron megyei pályázók pedig az országosan elnyert összes támogatás 4,71 százalékát kapták.

Firtl Mátyás problémaként említette, hogy a pályázatok értékelése hónapokat vesz igénybe. A jelen gazdasági körülmények között ennyi idő alatt olyan változások történnek, melyek a pályázókat vállalhatatlan helyzetek elé állítják - figyelmeztetett.

A politikus rávilágított arra is, hogy csak ígéret maradt a kormány részéről, hogy a válságkezelés részeként forrásokat csoportosítanak át a gazdaságfejlesztési programokra.

December óta nem sikerült elérni az uniós pénzek válságkezelő átrendezésének brüsszeli engedélyezését, pedig ezek a lépések segítenék a kilábalást a válságból, amelyet a Nyugat-Dunántúl is erősen elszenvedett - mondta a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője.

(Forrás: fidesz.hu - MTI)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu