Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.20. - Thursday, Rafael napja van.

Belföldi hírek

Grezsa István: jövőre 5,2 milliárd juthat kárpátaljai gazdaságfejlesztésre

2016. May 15. 12:00
Grezsa István: jövőre 5,2 milliárd juthat kárpátaljai gazdaságfejlesztésre

Nyárra várhatóak a kárpátaljai gazdaságfejlesztési program első pályázatai, amelyek prioritásai között a turizmus fejlesztése, a mezőgazdasági termelés növelése, valamint a kis- és középvállalkozások erősítése szerepel - közölte a területért felelős kormánybiztos.

A pályázatok elbírálásban részt vesznek a politikai szervezetek és a történelmi egyházak stratégiai partnerei is. Most dolgozzák ki azokat a feltételeket, amelyek jogszerűen biztosítanak lehetőséget arra, hogy minimalizálják a támogatási összegek megadóztatását Ukrajnában. Az oktatási fejlesztésekbe tartozik a Beregszászi II. Rákóczi Ferenc Főisola bővítése, a rahói iskola és a huszti óvoda felújítása, a pedagógusok fizetéskiegészítése és az egyházi líceumok fenntartásához való hozzájárulás.

Kárpátaljában az oktatást is fejlesztik

 

Megnövekedett a magyar nyelv iránti érdeklődés is: ebben a tanévben ezer ukrán diák tanulja a nyelvet, mint választható idegen nyelvet. Az érdeklődés megerősítése érdekében korszerű nyelvi tantermek épülnek és 105 helyszínen 30 fős csoportokban indul ingyenes magyar nyelvoktatás felnőtteknek. Az egészségügyet is támogatják: felújítják a határ menti kórházakat, a munkácsi gyerekszosztály tetőjét lecserélik, ultrahangkészülékeket vásárolnak három járási intézet számára és magyar nyelvű orvos továbbképzést szerveznek Beregszászban.

 

 

/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu