Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Frissült a közösségi gazdaságok idei listája

2021. február 22. 09:28
Frissült a közösségi gazdaságok idei listája

A közösségi mezőgazdálkodás nemzetközi napjaként tartják számon február 22-ét. A projekt egyre népszerűbb a gazdák és a fogyasztók körében is, a Magyarországon elérhető gazdaságok 2021-es, friss listája elérhető. A tavaszi szezonban érdemes csatlakozni, így egész évben élvezhetőek a friss, egyenesen a gazdáktól vásárolt termények. 

A közösségi mezőgazdálkodás a vásárlás egy alternatív formája, a vásárló közvetlenül a gazdasággal van összekötve általa. A rendszeren belül lehet csatlakozni különböző egységekhez, akik vállalják, hogy az előre leegyeztetett időszakokban a vásárló részére mindig biztosítanak bizonyos élelmiszereket, amelyeket ők termeltek meg. A vevő pedig átalányt fizet ezekért. Gazdaságtól és természetesen időjárástól függ, mi lesz a csomagban. Valahol tojást, tejterméket, húst és halat is lehet vásárolni, de a leginkább keresett portékák a zöldségek és gyümölcsök széles választéka.  

 

A közösségi gazdaságokhoz való csatlakozás nagy előnye a koronavírus-járvány esetén csúcsosodott ki. A szerződött terményekért nem kell hatalmas tömegbe menni, minőségi, tápanyagdús termékeket kap meghatározott időben az igénylő. Sok esetben a bolti áraknál alacsonyabb áron juthatunk egészséges és friss élelmiszerekhez, melyekkel a magyar gazdaságokat is támogatjuk.

 

Népszerűek a zöldségek

 

 

A helyi élelmiszer vásárlása mind a karbonlábnyom csökkentésében, mind a helyi gazdaság felemelésében szerepet játszik. Mivel sok esetben vegyszermentes zöldségeket termesztenek, az egészségünknek is kedvezünk a közösségi gazdaságokhoz való csatlakozással. Magyarországon a rendelkezésre álló adatok szerint eddig ezer családot látnak el közösségi gazdaságok, Európában összesen 465 ezer körüli háztartás veszi igénybe a szolgáltatást.

 

A gazdákhoz 2021-ben is lehet csatlakozni. Bizonyos gazdaságok egy éves szerződést kötnek, de van, akivel havi bontásban is tudunk üzletelni, így a bizalmatlanok kipróbálás szintjén is élhetnek a lehetőséggel. Különböző átvevőpontokkal operálnak, így a számunkra legmegfelelőbb lokációt is kiválaszthatjuk, emellett a pénztárcánknak megfelelő ár is mérvadó lehet. Általában kis és nagy doboz közt lehet választani, ez annak függvénye, mennyi termést rendelünk. Az országszerte jelölt gazdaságok térképen is megtalálhatók, a lista pedig ide kattintva érhető el.  

 

M. A. 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu