Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.04.16. - Tuesday, Csongor napja van.

Belföldi hírek

Forrásbővülés az oktatásra

2017. June 10. 08:00
Forrásbővülés az oktatásra

Palkovics László oktatási államtitkár közlése szerint mind a köznevelésre, mind a felsőoktatásra fordított támogatások emelkedhetnek a büdzséjavaslat alapján, és folytatódik a pedagógusok, oktatók béremelése is. 

Palkovics László hangsúlyozta, hogy 2018 továbbra is a gyermekek éve lesz, és a módosító javaslatoknak köszönhetően tovább emelkedhet a 97 milliárd forintos forrás a jövő évi költségvetésben. A felsőoktatási intézmények várhatóan 22 milliárddal költhetnek majd többet, valamint plusz 15 milliárdot kutatás-fejlesztésre különítenek el. a felsőoktatási bérek 5 százalékos emelése 3,2 milliárdos keretet jelent, 2 milliárdot kapnak az intézmények a minimálbér és a garantált bérminimum emelése miatt , míg az alaptevékenységre plusz 6,2 milliárdot fordítanak.

 

A jövő évi költségvetés tervezetében plusz 97 milliárdot irányoztak elő az oktatásra, de a módosító javaslatoknak köszönhetően ez tovább emelkedhet

A jövő évi költségvetés tervezetében plusz 97 milliárdot irányoztak elő az oktatásra, de a módosító javaslatoknak köszönhetően ez tovább emelkedhet

 

A köznevelés mintegy 71 milliárdos többlettel számolhat a központi költségvetésből: a bérnövekedés több soron jelenik meg, fenntartótól függően. A pedagógusok bére 3,5 százalékkal nő szeptembertől, míg az oktatást segítők átlagosan 10 százalékos emelésre számíthatnak. Az EFOP-pályázatok révén 90 milliárdot forintot fordítanak a központi régión kívüli iskolák infrastrukturális fejlesztésére, és egyéb pályázati forrásból 22 milliárd jut az intézmények energetikai felújítására. 45,5 milliárdot fordítanak az iskolák digitális fejlesztésére, a gyermekétkeztetésre pedig 79 milliárdot. Az új Nemzeti Alaptantervről elmondta, hogy várhatóan 2019 szeptemberében lép életbe, az egyeztetések még zajlanak.

 

/T.D.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu