Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Belföldi hírek

Fontos az újszülöttek és a csecsemők természetes táplálása

2011. augusztus 02. 13:59
Fontos az újszülöttek és a csecsemők természetes táplálása
Augusztus első hetében több mint 120 országban - köztük Magyarországon - ünneplik a Szoptatási Világhetet.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium által megjelentetett közlemény az újszülöttek és csecsemők természetes táplálására, a szoptatásra hívja fel a figyelmet. Az anyatej a csecsemő fontos tápláléka. Nemcsak minőségével, hanem kalóriatartalmával is biztosítja az optimális növekedést és fejlődést. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), az UNICEF (ENSZ gyermekalapja) és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Előfordul azonban, hogy különböző okok miatt egy anya nem tud szoptatni - nekik támogatásra van szükségük.

A társadalmi felelősségvállalás jegyében arra kérjük az anyákat, hogy aki teheti, feleslegessé váló anyatejét a védőnők segítségével juttassa el azoknak, akik nem tudják ily módon táplálni csecsemőjüket.

Többek között az anyatejes táplálás támogatására indult néhány évvel ezelőtt a „Bababarát Kórház" kezdeményezés, amely a nemzetközi adatok alapján az egyik legköltséghatékonyabb egészségügyi intézkedés, amely megfelelő minőségbiztosítási elemeket is tartalmaz. A szoptatás kérdése a „Közös Kincsünk a gyermek" Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Programban is kiemelt helyet kapott. Magyarországon a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság (SZTNB) célul tűzte ki, hogy az egészségügyi szakemberek és civil szervezetek tevékenységének összehangolásával a jövőben jelentősen javítja a 6 hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők arányát.
Ennek érdekében az SZTNB kezdeményezte „Bababarát Kórház"-ak és „Bababarát Terület"-ek kialakítását, összhangban az Európai Uniós ajánlásokkal. A „Bababarát" kezdeményezés lényege, hogy az anyát és újszülöttjét nyomós egészségügyi indok nélkül ne válasszák el egymástól, és biztosítsák mindazt a gyakorlati segítséget és információt, ami a sikeres szoptatáshoz szükséges. Magyarországon jelenleg 16 „Bababarát Kórház" működik.

A szoptatás számos betegséggel szemben védelmet nyújt, mind a gyermek (légúti- és emésztőrendszeri fertőző betegségek, allergia, elhízás, cukorbetegség, stb.), mind az anya (emlőrák, petefészekrák, stb.) esetében. A szoptatás fontos az anya és gyermeke lelki egészsége szempontjából is.

A szoptatás sokirányú gazdasági előnnyel is jár a szülészeti intézmény, a családok, a munkaadók és az egész nemzet számára. Éppen ezért a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága idén, a Családok Évében különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet az újszülöttek és csecsemők természetes táplálására - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága által kiadott közleményben. (T.A)

forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu