Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.04.07. - kedd, Herman napja van.

Belföldi hírek

Folytatódott a meghallgatás a végkielégítések ügyében

2009. szeptember 02. 16:47
Folytatódott a meghallgatás a végkielégítések ügyében
Másodízben ült össze az Országgyűlés Költségvetési Bizottság Ellenőrző Albizottsága a botrányos BKV-s állami támogatások és a botrányos végkielégítések kapcsán. Első alkalommal az Állami Számvevőszék vezetőjét hallgatták meg, míg most a BKV vezérigazgatóját, a BKV Felügyelőbizottságának elnökét és a cég könyvvizsgálójának, a Deloitte Zrt-nek a vezérigazgatóját.
Kocsis István szerint új illetményrendszert kell bevezetni a BKV-nál. Mint elmondta, ezt akár már ősszel is be lehetne vezetni. Emellett szükséges a kollektív szerződések újratárgyalása is, mely szabályozza, hogy alapbér mellé milyen egyéb juttatásokat kaphatnak a dolgozók. Fő problémának nevezte, hogy a korábban kötött szerződéseknél több esetben automatikusan kaptak a vezetők jutalmat, s titoktartási pénzt is, melyről Kocsis István kifejtette, hogy ez teljességgel elfogadhatatlan, hiszen nincsenek titkok a BKV-nál, ha lennének, akkor sincs konkurencia, akinek ezt továbbadhatnák.

kocsis_istvan_430_302_20090902162927_641.jpg

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója


Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy alacsony fizetésért az óriási adósságállománnyal küszködő BKV nem tud jó munkaerőt felvenni. Mint fogalmazott, „a jó munkaerőt meg kell fizetni, annak ára van, ha ezt nem tesszük, akkor csak hülyéket kapok, akik nem tudnak értelmes anyagokat összerakni”.

Elmondták, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra mintegy 100 millió forintos végkielégítésének visszaszerzéséről már folynak a tárgyalások. Az ügy jelenlegi állása szerint csak részleges eredményt tudnak elérni, s ha nem sikerül megegyezni, akkor bírósághoz fordulnak.

deloitte_es_bkv_430_78_20090902162436_637.jpg

Az albizottság által meghallgatott vezetők

A vezérigazgató szerint problémát jelent, hogy mind az irodai apparátus, mind a munkavállalói réteg túl széles. Kocsis István szerint 3-4 milliárd forintos megtakarítási lehetőséget lát, ha a BKV vízfejét fel tudnák számolni. A vezérigazgató kitért arra is, hogy a menetdíj további növelését nem tartja megfelelő megoldásnak, szerinte a jelenlegi 43 százalékos árbevételi arány nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét.

Székely Gábor, a cég felügyelőbizottságának elnöke a kérdésekre válaszolva elmondta, hogy költséghatékonysági szempontból döntöttek úgy, hogy ne egy külsős cég, hanem a BKV belső ellenőrei ellenőrizzék az aggályos kifizetéseket, akikben a Felügyelőbizottság megbízik, az általuk közölt vizsgálati eredményt elfogadják. A felügyelőbizottság elnöke szerint a BKV nem veszteséges, hanem alulfinanszírozott, mert a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattól nem kapják meg a működéshez szükséges forrásokat.

szekely_gabor_430_725_20090902162436_943.jpg

Székely Gábor, a BKV Felügyelőbizottságának elnöke

Domokos László, az Ellenőrzési Albizottság elnöke Székely Gábor szavaira reagálva elmondta, hogy a felügyelőbizottságnak a BKV gazdálkodását kellene vizsgálnia, s alapvetően az optimális működés felé kellene terelnie a céget. Domokos László megjegyezte, hogy 2002-ben teljesen kifizették a BKV adósságait, több mint 60 milliárd forintot, ami napjainkra ismét csődközeli állapotba került.

ellenorzo_albizottsag_430_484_20090902162436_518.jpg

Végh Tibor és Domokos László, az Ellenőrző Bizottság jelen lévő tagjai

Székely Gábor kérdésre válaszolva elmondta, hogy a végkielégítéseket nem vizsgálták, hiszen ekkor körülbelül 1200 főt bocsátottak el, nem merült fel bennük, hogy ilyen nagy összegű kifizetések is vannak köztük.

Az ülésen szóba került, hogy ha a tervezett megszorítások a BKV-t is elérik, s az államtól nem kap több támogatást, akkor mi történik majd. A BKV szakembere erre azt mondta, hogy a támogatás megvonásával elbocsátások, s drasztikus járatcsökkenések várhatók.

deloitte_es_kocsis_430_812_20090902162436_374.jpg

Gion Gábor, a Deloitte Zrt. vezérigazgatója (balra)

Gion Gábor, a Deloitte Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy ők nem teljes átvilágítást végeztek, hanem csak könyvvizsgálatot végeztek. Ha észrevételük van, azt jelzik minden esetben a cég vezetésének.

domokos_laszlo_parlament_430_754_20090902162436_102.jpg

Domokos László, a Költségvetési Bizottság Ellenőrző Albizottságának alelnöke

Domokos Lászó a meghallgatás végén elmondta, hogy ismét össze fogják hívni az albizottságot, ahol következő alkalommal a Pénzügyminisztérium és a tulajdonos főváros illetékeseit fogják meghallgatni az üggyel kapcsolatban.

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu