Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.21. - Friday, Alajos napja van.

Belföldi hírek

Földművelésügyi Minisztérium: stabilizálni kell a magyarországi szántóföldi hozamokat

2016. May 17. 13:42
Földművelésügyi Minisztérium: stabilizálni kell a magyarországi szántóföldi hozamokat

Stabilizálni kell a szántóföldi növénytermesztési hozamokat, mert a természeti körülmények miatti jelentős termésingadozás rontja a versenyképességet - hangsúlyozta a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára szakmai tanácskozáson.

Manapság a 4,3 millió hektáron folytatott szántóföldi növénytermesztés adja a mezőgazdasági termelés 44-45 százalékát. A magas szintű stabilizálás fő eszköze a magas színvonalú agrotechnológia, a hatékony növényvédelem és talajművelés, párosítva a megfelelő fajtahasználatta. Nem szabad elhanyagolni a biológiai innovációt sem, fontos a nemesítés és talajerő visszapótlás is.

 

A mezőgazdaság növénytermesztésének 80%-ban gabonát és olajnövényeket termelnek

 

Gyuricza Csaba, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke arról beszélt, hogy a gazdáknak is alkalmazkodniuk kell, miután megváltozott a gazdák támogatása. Például a támogatásokat az eddigiektől eltérően több részletben fizetki ki. A múlt évi támogatások összege 410-420 milliárd forint, amiből eddig 375 milliárdot fizettek ki. Ebben az évben a hivatal mintegy 170 ezer támogatási kérelem benyújtására számít. Eddig valamivel több mint 150 ezret küldtek el az MVH-nak.

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu