Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.08.15. - szombat, Mária napja van.

Belföldi hírek

Fókuszban a gazdaság erősítése, a bérek és a foglalkoztatás növelése

2020. január 10. 14:58
Fókuszban a gazdaság erősítése, a bérek és a foglalkoztatás növelése

A kormány célja, hogy a magyar gazdaság fejlettsége 2030-ra elérje az uniós átlag 85 százalékát - közölte Orbán Viktor miniszterelnök évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján.

A foglalkoztatás és a bérek növekedését is folytatni kell, a szegénység felszámolásának ugyanis nincs más útja. Harminc év után először a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4 és fél 5 milliót, 2010-hez képest több mint 800 ezerrel többen dolgoznak, a bérek 82 hónapja folyamatosan nőnek és a bérnövekedés a legkevesebbet keresők esetében volt a legnagyobb. A magyar gazdaság az egyik legversenyképesebb gazdaság Európában, ugyanakkor külön gazdaságvédelmi akcióterv nélkül nem lehet elérni, hogy legalább 2 százalékkal magasabb legyen a növekedésünk az európai átlagnál. Az új akcióterv részleteit februári évértékelőjén ismerteti a kormányfő, aki aláhúzta, 2019-ben minden idők legtöbb beruházása érkezett Magyarországra, az új magyar munkahelyek 38 százalékát ázsiai beruházások adták, ami a keleti nyitás visszaigazolása.

 

Fókuszban a gazdaság erősítése, a bérek és a foglalkoztatás növelése

 

Az egészségügy helyzetére kitérve tudatta: átcsoportosítva a fejlesztési forrásokat az első helyre teszik a kórházi várók, kórtermek és az azokhoz kapcsolódó szociális helyiségek felújítását, az egészségügyi szakdolgozók és nővérek 3 év alatt 72 százalékos béremelést kapnak. A miniszterelnök jelezte: újabb településeket vonnak be a legszegényebb falvak helyzetének javítását célzó programba. Célul tűzte ki, hogy ez a kormány legyen, amely felszámolja a szegénységet Magyarországon, s uniós adatokat idézett, amelyek szerint 1,3 millió emberrel kevesebb szegény van hazánkban a korábbi méréshez képest.

 

A kormány nemzeti energia- és klímavédelmi stratégiát fogadott el. Orbán Viktor szerint 2030-ra a villamosenergia-termelés 90 százalékát karbonsemlegessé tennék, így az energia nagy részét Paks adná, a második legnagyobb forrás pedig a napenergia lenne. Magyarország azon országok közé tartozhat, amelyek 2050-re klímasemleges gazdasággá válhatnak, de ehhez 50 ezer milliárd forint kell. A kormány kidolgoz egy klíma- és környezetvédelmi akciótervet konkrét intézkedésekkel: a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet majd forgalomba állítani, minden illegális szemétlerakó helyet meg kell szüntetni, kivezetni a műanyag csomagolópapírokat és mentesíteni kell a folyókat a műanyag palackoktól.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu