Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.12.02. - szerda, Melinda napja van.

Belföldi hírek

Felmérés szerint a vállalkozások kedvezőbben ítélik meg az üzleti klímát mint fél évvel ezelőtt

2020. november 14. 11:07
Felmérés szerint a vállalkozások kedvezőbben ítélik meg az üzleti klímát mint fél évvel ezelőtt

A vállalkozások az elmúlt fél évhez képest kedvezőbben ítélik meg az üzleti klímát, érezhető nagymértékű alkalmazkodókészségük a helyzethez, ugyanakkor várakozásaik továbbra is bizonytalanok - közölte a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézete.

Az MKIK GVI októberi vállalati konjunktúravizsgálata 3142 vállalkozás vezetőjének válaszain alapul, az adatfelvétel október 1. és 31. között, a koronavírus-járvány második hullámában bevezetett novemberi korlátozások kihirdetése előtt zajlott. A közleményben kiemelték, hogy a jövőbeni üzleti helyzetre, a beruházásokra, valamint a megrendelésekre vonatkozó várakozások egyaránt jelentős mértékben optimistábbá váltak az elmúlt fél évben, a kilátások legnagyobb mértékű javulása a várható megrendelésekre vonatkozóan tapasztalható. A felmérés szerint a bizonytalansági mutató értéke nem változott áprilishoz képest, továbbra is 60 ponton áll. Ez arra utal, hogy a magyar vállalkozások helyzetértékelése továbbra sem egyöntetű, hasonlóan sokféle és polarizált, mint az áprilisi adatfelvétel idején volt - írják a közleményben.

 

Felmérés szerint a állalkozások kedvezőbben ítélik meg az üzleti klímát mint fél évvel ezelőtt

 

A tájékoztatásban hangsúlyozták, az üzleti klíma javulását leginkább a külföldi, vagy résztulajdonban lévő, a 250 főnél nagyobb, döntően exportáló, illetve a feldolgozóipari cégek jelzik. Jellemzően ezen cégek üzleti várakozásai javultak a legnagyobb mértékben az elmúlt fél évben. A felmérés szerint a válaszok alapján az átlagos kapacitáskihasználtság 77 százalékos, ami 13 százalékponttal magasabb az áprilisinál. A kapacitáskihasználtság a feldolgozóiparban, az építőiparban a legmagasabb 80-80 százalékos mértékkel, a kereskedelmi cégek körében 79 százalék, míg az egyéb gazdasági szolgáltatások területén ez a mutató 74 százalék. A közlemény szerint a jelenlegi üzleti helyzet értékelése arra mutat, hogy a koronavírus-járvány hatására kibontakozó gazdasági válság továbbra is jelentős, bár számottevően csökkenő mértékű negatív hatást gyakorol a Magyarországon működő vállalkozásokra.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu