Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.14. - Friday, Vazul napja van.

Belföldi hírek

Felmérés készült a kettős minőségű élelmiszerekről

2017. July 03. 14:10
Felmérés készült a kettős minőségű élelmiszerekről

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei által végzett reprezentatív felmérésből kiderül, hogy minden második magyar ember tapasztalt már különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek minősége között.

A NÉBIH 2017 májusában végzett reprezentatív felméréséből kiderül, hogy válaszadók minden termékkategóriából számos példát kiemeltek, de leginkább az édesipari termékek esetében számoltak be jelentős eltérésekről, valamint gyakran említették a tejtermékeket és az üdítőitalokat is. A megkérdezettek 97%-a rosszabbnak érezte a Magyarországra behozott termékeket, mint amit a nyugat-európaiak asztalára tesznek a nemzetközi gyártók. A vásárlók túlnyomó többsége, 80%-a elvárja, hogy a nemzetközi élelmiszermárkákat minden országban azonos összetétellel hozzák forgalomba, s ha nem így történik, akkor ezt kötelező legyen a termékeken világosan jelezni a fogyasztók számára.

 

A NÉBIH felmérést végzett a kettős minőségű élelmiszerekről

A megkérdezettek 97%-a rosszabbnak érezte a Magyarországra behozott termékeket, mint amit a nyugat-európaiak asztalára tesznek a nemzetközi gyártók

 

A kormány elfogadhatatlannak tartja azt a gyakorlatot, hogy a magyar és a közép-kelet-európai vásárlók más minőségű élelmiszert kapjanak, mint mondjuk egy holland, német, vagy osztrák vevő. A kettős minőség olyan újra és újra fellelhető jelenség, amely létezését mind a hazai, mind több szomszédos ország vizsgálatai alátámasztották már. A kormány már korábban Brüsszelhez fordult a probléma miatt, emellett az FM kidolgozott egy jogszabály tervezetet, amelynek értelmében, ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy terméket, de a két termék minőségében, összetevőiben eltér, azt a magyar vásárlók számára felirattal kell jeleznie a cégnek. 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu