Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.08.19. - hétfő, Huba napja van.

Belföldi hírek

Fejezzék be a szemfényvesztést!

2009. július 25. 19:17
Fejezzék be a szemfényvesztést!
A hírek egy része arról szól, hogy igen nagy gond van a foglalkoztatás terén, közben kormányzati oldalról dübörög a sikerpropaganda. "Szeretnék egy kis rendet vágni, elmondani, hogy mi is a valóság" - kezdte sajtótájékoztatóját Czomba Sándor.
Egy héten belül több felmérés is napvilágot látott. Az egyik szerint a 45 év felettieknél brutálisan megnőtt munkanélküliség: a férfi munkavállalók körében 51, a nőknél 32 százalékkal nőtt tavaly júliushoz képest az álláskeresők száma. Egy gazdasági hírportálon olvasható, hogy átlagon felül romlottak a hazai munkanélküliségi adatok: az Európai Bizottság jelentése szerint 2008 és 2009 májusa között 2,5 százalékponttal kúszott feljebb a munkanélküliségi ráta, és elérte a 10.2 százalékot. Az uniós átlagszint 1,8 százalékkal nőtt egy év alatt, májusban 8,9 százalékot tett ki.

czomba_sandor_430_427_20090725191633_952.jpg

Czomba Sándor: Fejezzék be a szemfényvesztést!

Ezzel szemben Simon Gábor ahol az államtitkár kijelentette: "a kormány munkahelymegtartó és teremtő illetve a gazdaságélénkítésre tett intézkedéseinek is köszönhetően a régióban egyedül Magyarországon javul tendenciózusan a foglalkoztatási helyzet, csökken a regisztrált álláskeresők száma, csökken a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma pedig emelkedik." Hazugság, hazugság, és hazugság - jelentette ki a Fidesz szakpolitikusa, hozzátéve: konkrét tényekkel támasztja alá állítását. A KSH adatait idézve Czomba Sándor emlékeztetett, hogy a június végi adatok szerint 2009. március-májusban a munkanélküliségi ráta 9,8 százalék, ami 2,1 százalékponttal volt magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Álláspontja szerint az ősszel össze fog roppanni a Munkaerőpiaci Alap, ha a jelenlegi tendencia folytatódik: a bevételi oldal nem teljesül, a kiadási oldalról ugyanakkor óriási a kiáramlás.
Ha összeroppan az alap, finanszírozhatatlanná válnak azok a támogatások, amelyek a munkaerőpiacot segítik - tette hozzá Czomba Sándor.

A pályakezdők álláslehetőségeiről szólva az Fidesz szakpolitikusa úgy fogalmazott: "A korábbi miniszterelnök azt javasolta, hogy el lehet innen menni; a mostani nem mond ilyet, csak éppen nem tesz semmit a pályakezdő fiatalok érdekében". Véleménye szerint a pályakezdők helyben járnak, hiszen ha túlképzettek, az a baj, ha pedig alulképzettek, akkor az.

Czomba Sándor kijelentette, a Fidesz arra készül, hogy visszaadja a pályájuk elején állóknak a hitet: van értelme Magyarországon élni és dolgozni.

(forrás: fidesz.hu)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu