Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.23. - Tuesday, Lenke napja van.

Belföldi hírek

Fazekas Sándor adta át a több milliárdos tatabányai biomassza beruházást

2015. September 17. 11:15
Fazekas Sándor adta át a több milliárdos tatabányai biomassza beruházást

A Tatabányai Hőerőműben ünnepélyes keretetek között adta át Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Dr. Bitay Márton Örs állami földekért felelős államtitkár, Bencsik János országgyűlési képviselő, Schmidt Csaba polgármester, valamint Dr. Sámuel Emese és Kamarás Zoltán a Tatabánya Hőerőmű Kft. ügyvezető igazgatói a mintegy 1,5 milliárd forintnyi Európai Uniós támogatásból megvalósuló biomassza fejlesztést.

A Tatabánya 23 ezer háztartásának távfűtését és melegvizét biztosító fűtőerőműben szerdán átadtak egy 20 megawatt teljesítményű, faapríték tüzelésű kazánt, valamint az üzemeléséhez szükséges szállítószalag- és tárolórendszert. A két beruházás összege meghaladja a 6,2 milliárd forintot, melyből 1,5 milliárd forint az uniós és költségvetési támogatás. A technológiai átállás az erőmű 100 fős létszámát 41 új munkahellyel bővíti. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kiemelte, hogy a megyeszékhely ezzel a beruházással megtette az első lépést a távfűtés energetikai függetlensége felé.

 

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Tatabánya, beruházás

 

Fazekas Sándor miniszter adta át a több milliárdos tatabányai biomassza beruházást

 
Az új beruházásról szólva Schmidt Csaba polgármester kiemelte: az erőmű önkormányzati tulajdonba kerülése után alkották meg azt a hosszú távú stratégiát, mellyel az ellátás biztonsága is jelentősen javulni fog az eddigiekhez képest: az új tüzelőanyaggal Tatabánya hőellátása ezentúl nem fog a külföldről vásárolt gáztól függni. Várhatóan az év végére befejeződnek a további két, faaprítékra átállított kazán építési munkálatai, így az összesen mintegy 7 milliárd forintos befektetésnek köszönhetően hamarosan a város hőigényének 90%-át tudják környezetkímélő és megújuló energiával fedezni: a 23000, távhőszolgáltatást igénybe vevő lakás fűtését és melegvíz ellátását ezentúl a Vértesi Erdő Zrt. által előállított faapríték biztosítja majd. Az új tüzelőanyag egyik legnagyobb előnye, hogy az eddig fűtésre használt gáznál jelentősen olcsóbb, valamint környezetkímélőbb is - hangzott el az átadáskor.


MTI/Tatabanya.hu/MCOnet

Fotó: FM

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu