Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.24. - Friday, Eszter napja van.

Belföldi hírek

Ezermilliárdos rekordot is elérhető jövőre az autóipar

2018. September 28. 14:16
Ezermilliárdos rekordot is elérhető jövőre az autóipar

A kormány stratégiai megállapodást köt a turbófeltöltőket gyártó, amerikai BorgWarner vállalattal, amely a világ legnagyobbjai közé tartozik az ágazatban. Ezzel kapcsolatban közölte Szijjártó Péter, hogy jövőre, a magyar gazdaságtörténetben először, az autóipar termelési értéke meg fogja haladni a 10 ezer milliárd forintot.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a megállapodás tovább növeli az amerikai vállalati jelenlétet Magyarországon, másrészt tovább erősíti az autóipar beszállítói hátterét, amellyel az autóipar biztosítani tudja, hogy a gazdasági növekedés a 4 százalék fölötti sávban maradjon. A magyar autóiparba érkező beruházások újabb lendületet vettek, "nincsen megállás" - fogalmazott a miniszter. Az ágazat termelési értéke már tavaly is rekordmértékű volt, meghaladta a 8000 milliárd forintot. Idén túllépi a 9000 milliárdot, jövőre pedig magasabb lesz 10 000 milliárdnál is.

 

Ezermilliárdos rekordot is elérhető jövőre az autóipar

A megállapodás tovább növeli az amerikai vállalati jelenlétet Magyarországon, másrészt tovább erősíti az autóipar beszállítói hátterét

 

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy 168 ezren dolgoznak az autóiparban, és az ágazat versenyképességét világosan mutatja, hogy a Magyarországon előállított autóipari termékek 91 százalékát nemzetközi piacokon értékesítik. Mostantól az Oroszlányban működő BorgWarner-gyár a beruházásoknak köszönhetően immár a második legnagyobb gyára az amerikai vállalatnak világszerte; 1700 embernek ad munkát Magyarországon, és a legnagyobb autóipari vállalatok elsőkörös beszállítója. A külgazdasági és külügyminiszter leszögezte, hogy a cégnek az oktatási intézményekkel folytatott együttműködése és a magyar beszállítók nagymértékű használata is indokolta, hogy a kormány stratégiai partnerségi megállapodást kössön a vállalattal.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu