Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.22. - vasárnap, Móric napja van.

Belföldi hírek

Ez a kormányzati felelőtlenség számlájára is írható

2009. augusztus 19. 13:42
Ez a kormányzati felelőtlenség számlájára is írható
Némiképpen a kormányzati cselekvőképtelenség és felelőtlenség számlájára írható a miskolci paneltűz két halottja - mondta László Tamás sajtótájékoztatóján.
László Tamás a hétvégi, augusztus 16-i miskolci paneltűz kapcsán tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, itt egy új helyzet állt elő. Az utóbbi hónapokban voltak paneltüzek, tehát ez nem egy ritka esemény, ebben a mostani esetben az az "újdonság", hogy egy panelprogramban részt vett, felújított épületről van szó - mondta el, hozzátéve, hogy az új hőszigeteléssel ellátott épület a tűz terjedése szempontjából sokkal rosszabbul viselkedett, mint a meglévő paneles épületek.

Megjegyezte azt, hogy a hírek először nem szóltak arról, hogy ez egy felújított épületben történt, ez a későbbi híradásokból derült ki. Elmondta, a későbbi híradásokban már szerepelt az, hogy itt az alkalmazott hőszigetelés a lakásban belül keletkezett tüzet nagyon gyorsan továbbterjesztette az épület homlokzatán.

Ez a kormányzati felelőtlenség számlájára is írható (László Tamás)

A képviselő emlékezetett arra, hogy a Fidesz már 2007. június 4-én egy interpellációban szóvá tette azt, hogy vajon miért nem kell építési engedély ezekre az épületekre. Akkor László Tamás bemutatott egy öt centiméteres hőszigetelést, aminek kapcsán elmondta azt, hogy nem tudják, hogy vajon a tűzrendészeti előírásoknak megfelel-e ez a gyúlékony anyag, amely egy 30 méter magas homlokzaton, ha valaki meggyújtja alul, végigég az egész házon. Erre nem kapott semmilyen választ - húzta alá, hozzátéve, hogy Újhelyi István, aki akkor az interpellációra válaszolt, az egész ügyet nevetségessé tette, és azt mondta, hogy a panelprogram úgy jó, ahogyan van.

Felidézte azt is, hogy 2007. október 15-én szintén felszólaltak ebben az ügyben, és azt kérdezték meg, hogy miért nem kell tűzvédelmi szakvéleményeket kérni az alkalmazott anyagokat illetően, illetve, hogy miért engedhető meg csupán 5-7 centiméteres, nem minősített, nem ellenőrzött minőségű hőszigetelés a homlokzatokon. Ezekre a kérdésekre sem kaptak választ - fűzte hozzá.

Mint elmondta, 2008. december 8-án, Pelczné Gáll Ildikóval közösen tartott interpellációjukban egy olyan kérdést is feltettek, hogy "meg lehet-e engedni a polisztirol lobbinak a nyomulását?" Erre sem érkezett semmilyen válasz - jegyezte meg. "És ugyanakkor azt látjuk, hogy bizony itt nagyon súlyos helyzetbe kerülnek a lakók, ahol felújított épületben paneltűz keletkezik. Én még azt a kijelentést is meg merem kockáztatni, hogy bizony ez a kormányzati felelőtlenségnek a számlájára írható, ez a két halott" - tette hozzá.

laszlo_tamas_430_135_20090819133740_774.jpg

László Tamás szerint ez a kormányzati felelőtlenség számlájára is írható


Szólt arról is, hogy az épületben több egyéb tűzrendészeti szabálytalanság is volt. Én azt hiszem, a kormányzatnak óriási energiát kell fektetni arra, hogy az embereket felvilágosítsa, hogy a lakásszövetkezeti vezetők ne hagyják azt, hogy a menekülési utat eltorlaszolják bútorokkal, valamint hogy például a tetőre felvezető ajtó - ami szintén egy menekülési lehetőség volna - le legyen lakatolva - emelte ki.

Kiemelte, a felújításban prioritást kellett volna adni annak, hogy a jelenlegi áldatlan és rossz tűzrendészeti helyzeten javítsanak. "Sajnos ez a két halott némiképpen a kormányzati cselekvőképtelenség és a kormányzati felelőtlenség számlájára írható" - húzta alá végül.

Miskolcon, az avasi városrész egyik panelházának lakásában szombat este lobbantak fel a lángok, több lakás kiégett, lakhatatlanná vált. Egy 39 éves asszony és 13 éves fia meghalt, a nő 16 éves lányának állapota továbbra is válságos.

(Forrás: fidesz.hu - MTI)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu