Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.24. - péntek, Gellért napja van.

Belföldi hírek

Európa egyik innovátora lenne Magyarország

2021. július 23. 11:49
Európa egyik innovátora lenne Magyarország

Kidolgozásra került a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia a következő fejlesztési időszakra.

Kidolgozták a 2021-2027-es fejlesztési időszakra Magyarország Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégiáját, amelyet a kormány már el is fogadott. A stratégia programjait végrehajtva Magyarország Európa egyik fő innovátorává szeretne válni az évtized végére.

 

Az Intelligens Szakosodási Stratégia egy olyan szakpolitikai eszköz, amelyet legelőször a 2014-2020-as fejlesztési ciklusban alkalmaztak az Európai Unió tagállamai. A következő ciklus fő célja a tagállamok szakosodási stratégiák általi hozzájárulása ahhoz, hogy Európa intelligensebb legyen. Európa azzal válna intelligensebbé, hogy a tagállamok továbbfejlesztik regionális gazdaságukat, modernizálják az ipart, valamint minél több ágazatban alkalmazzák a digitalizációt

 

A stratégiát egy 200 oldalas dokumentumban dolgozta ki a kormány

 

"Azon dolgozunk, hogy Magyarországot a vállalati szektor hatékonyságának fokozásával 2030-ra Európa jelentős innovátorai közé léptessük előre. Az intelligens szakosodási stratégia kiemelt figyelmet fordít a kis- és középvállalkozások megerősítésére, termelékenységük javítására. A koronavírus-járvány megmutatta, mennyi lehetőség, mekkora erő rejlik ebben a szektorban. A magyar munkavállalók több mint kétharmadát foglalkoztató kkv-k stabil működését a jövőben is támogatni kell" - emelte ki Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a tárca közleményében.

 

Ahogy az a stratégiában is olvasható, több olyan nemzetgazdasági prioritást is meghatározott a kormány, amelyekre fókuszálni szeretne a 2021-2027-es fejlesztési időszakban. Ezek az alábbiak: élvonalbeli technológiák, egészség, gazdaság digitalizációja, energia, klíma, szolgáltatások, erőforrás-hatékony gazdaság, mezőgazdaság, élelmiszeripar és kreatív ipar. A nemzetgazdasági prioritások mellett két horizontális prioritást is kiválasztottak, amelyekbe a képzés-oktatás, valamint a közszféra és egyetemek innovációja tartozik.

 

Forrás: MTI, ITM, NKFIH
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu