Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.21. - Sunday, Dániel napja van.

Belföldi hírek

Erős tagállamok nélkül nincs erős Európai Unió

2016. March 03. 14:50
Erős tagállamok nélkül nincs erős Európai Unió

Ezt Trócsányi László igazságügyi miniszter jelentette ki a gaullizmusról rendezett konferencián. A miniszter szerint lenne igény a de Gaulle-hoz hasonló, karizmatikus vezetőkre Európában.

A miniszter előadásában mint politikai és erkölcsi példaképről beszélt Charles de Gaulle-ról a franciák második világháborús tábornokáról, köztársasági elnökről, akit a világháború utáni Európa alapító atyái közé sorolt. Emlékeztetett: a tábornok már a háború idején elmondta, hogy Nyugat-Európában valamilyen csoportosulást kell majd létrehozni, a hidegháború éveiben pedig már látta, hogy Európa szükségszerűen az Atlanti-óceántól az Urálig kell, hogy terjedjen. Trócsányi miniszter kiemelte: a de Gaulle-i vízió alapja azonban mindig a függetlenség volt. Európát és országait is mindig úgy képzelte el, melyek mentesek mind a szovjet, mind az amerikai befolyástól.Trócsányi László igazságügyi miniszter


Az európai integrációhoz a tárgyalás művészetére, elmélyült párbeszédre van szükség, ennek elengedhetetlen feltétele pedig az egymás megbecsülése - jelentette ki Trócsányi László igazságügyi miniszter. Hozzátette: de Gaulle ugyan az európai országok szoros szövetségének, aktuálisan a nyugat-európai országok politikai uniójának  híve volt, ám a nemzetek Európájában hitt. Mindemellett katonai vezetőként, stratégaként Európa földrajzi térképe elsőbbséget élvezett számára az aktuális politikai felosztásnál.


MTI / MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu