Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.12.14. - szombat, Szilárda napja van.

Belföldi hírek

Eredményesebb a NAV működése

2011. május 26. 12:31
Eredményesebb a NAV működése
A megalakulásuk óta eltelt időszakot értékelte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese, aki szerint a korábbiakhoz képest hatékonyabban működik a hivatal, de vannak ügyek, amelyek még mindig elakadnak a bíróságokon.
Főleg a mezőgazdasági és az infrastrukturális támogatásoknál gyakori a visszaélés, és nem kevés az úgynevezett elkövetési érték sem, vagyis az a pénz, amivel megrövidítik az uniós vagy éppen az államkasszát. Tavaly több mint két és fél milliárd forintot vettek fel jogosulatlanul, idén is több mint 540 milliót.

Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese szerint tavaly háromszor annyi büntetőeljárást indítottak, mint egy évvel korábban, összesen 85-öt, idén pedig eddig 15 új esetük van eddig. Ennek oka, hogy az új szabályok alapján hatékonyabban működnek együtt a hatóságok, és gyakrabban érkezik bejelentés állampolgároktól, illetve hatóságoktól is.

NAV

A korábbi időszakhoz képest hatékonyabban működik a hivatal

Az elnökhelyettes példát is hozott: a Léder Kht. ellen Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos feljelentése alapján indult nyomozás, miután a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal szerint a közhasznú egyesület körülbelül 465 millió forinttal nem tud szabályszerűen elszámolni, illetve a pénzt a rendeltetésétől eltérően használta fel. Nyomoznak a Bihar Sárrét Összefogás Nonprofit Kft ügyében is, amely a debreceni városi ügyészség szerint 40 millió forintot nem megfelelően használt fel.

Sors László elmondta azt is, hogy tavaly közel félszáz ügy nyomozását fejezték be, de csak 9 alkalommal emeltek vádat. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi elnökhelyettese szerint a büntetőeljárás velejárója, hogy az esetek egy része nem köt ki a bíróságon, vagy, ha igen akkor felmentő ítélet születik, sok esetben azért, mert nem lehet bizonyítani a bűncselekményt. A cél mindenképpen az, hogy lehetőleg még a pénzek átutalása előtt felfedezzék a visszaélésgyanús eseteket, és ezzel költségvetési milliókat mentsenek meg.

 

Forrás: mr1-kossuth.hu

-bá-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu