Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.28. - kedd, Hajnalka napja van.

Belföldi hírek

Elszámoltathatóság és átláthatóság a közbizalom érdekében

2017. november 23. 11:32
Elszámoltathatóság és átláthatóság a közbizalom érdekében

A kolozsvári közigazgatási konferencián tartott előadást Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, melynek témája az átláthatóság és kommunikáció szerepe volt a közszférában. Interjú keretében hangsúlyozta: közös érdek az átláthatóság, amit tanítani szükséges.

A Számvevőszéknek két kulcsszava van: az elszámoltathatóság és az átláthatóság, mellyel szorosan összefügg az integritás és a tisztességes gazdálkodás - kezdte Domokos László. Hozzátette: nem lehet elégszer ismételni, hogy ezeket a tényezőket erősíteni kell. Kifejtette, a rendszerváltás után az egyik legnagyobb változás az hogy a “kizsarolás és titkolózás” helyett, egy intézmény maga mutatjssa be a teljesítményét, sikereit, dilemmáit vagy kudarcait. Magyarország Alaptörvénye is alapelvként határozza meg a közpénzek átláthatóságának elvárását, ugyanakkor az oktatási intézmények nem tanítják
ezt - hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke.

 

“Felelősen és tudatosan kell az információt átadni, amivel erősítik a közbizalmat”

 

“Ezért rendkívül fontos a Számvevőszék szempontjából, hogy önmaga is példát mutatva, saját munkáját is átláthatóvá tegye. Másrészről nagyon fontos, hogy a közpénzt költő intézmények - akiket ellenőriz a Számvevőszék - folyamatosan, egy ún. proaktív előre átgondolt kommunikációval adatokat szolgáltassanak. Tehát, az intézményeknek közérthető, célcsoportokra szabott kommunikációt kellene alkalmaznia ezzel is biztosítva és erősítve a közbizalmat. Az Állami Számvevőszék mint ellenőrző intézmény többletjogosítványa, hogy az átláthatóságot ellenőrzi is – mondta Domokos László, majd hozzátette: tavaly az ÁSZ közel 200 jelentésében értékelte az átláthatóságot, szabálytalanságok esetén intézkedési terveket kért, így ezeknél az intézményeknél már biztosan javult az átláthatóság.

 

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu