Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.01. - csütörtök, Malvin napja van.

Belföldi hírek

Elkezdődött az európai onkológiai misszió

2020. szeptember 05. 09:54
Elkezdődött az európai onkológiai misszió

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Nemzetnek elmondta: az európai onkológiai misszió a megelőzés, a kezelés, az ellátás, a kutatás és az oktatás minőségbiztosítását, valamint több, teljes körű ellátást nyújtó onkológiai központ és infrastruktúra létrehozását célozza. A cél, hogy 2030-ra a rákos betegek 75 százalékánál tízéves túlélést lehessen biztosítani.

Kásler Miklós a cikkben felidézi, hogy 2040-re a rák miatti megbetegedések Európában egymillióval nőhetnek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, újjászervezi az ellátórendszert. Emellett elindította az európai onkológiai missziót, melynek valamennyi mozzanatában Magyarország kulcsszerepet játszik. Európában továbbra is nő a daganatos betegségek túlélési aránya, ugyanakkor az egyes országok között nagy eltérések tapasztalhatóak.  A különbségek kiegyenlítése érdekében különösen fontos, hogy az európai onkológiai ellátás, kezelés és kutatás minőségi szabványainak meghatározásában egyetértés szülessen, középpontba állítva az onkológiai kórházakat, központokat és hálózatokat - fejtette ki a miniszter.

 

Elkezdődött az európai onkológiai misszió

 

A döntéshozók a komprehenzív, vagyis teljes körű ellátást biztosító onkológiai centrumoknak szánják a főszerepet. A centrumok működésének minőségbiztosítására európai szinten az Európai Onkológiai Intézetek Szervezetének akkreditációs programját jelölték ki. Az Országos Onkológiai Intézet pedig az elsők között csatlakozott a programhoz. A minőségbiztosítási program mára az unió 27 tagországa közül 14 tagország, valamint Norvégia és az Egyesült Királyság legnagyobb onkológiai központjait éri el, összesen ötven centrumot - tájékoztatta a lapot a miniszter. Szavai szerint felvetődött az is, hogy alapvető fontosságú a hatékony nemzeti komprehenzív onkológiai ellátási hálózat kiépítése, amelyben az onkológiai központok a nagyobb népesség számára koordinálják az ellátást. Hangsúlyozta: Magyarország ebben is élen jár, hiszen már 2014-ben, intézményvezetése idején megszületett a Magyar Onkológiai Hálózat alappilléréül szolgáló szerződés az OOI és a négy nagy regionális centrum (Szeged, Pécs, Debrecen és Szombathely) között.

 

MTI/T.D.

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu