Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.15. - Monday, Henrik napja van.

Belföldi hírek

Elkészült az új önkormányzati törvényjavaslat

2011. October 12. 18:03
Elkészült az új önkormányzati törvényjavaslat
A Belügyminisztérium közel 10 hónapos munkát követően elkészült a helyi önkormányzatokról szóló új törvénytervezettel. Az elkészült törvényjavaslat közigazgatási egyeztetése 2011. október 10-én megkezdődött.- olvasható a kormány honlapján.vezettel - olvasható a kormány honlapján.
A közlemény szerint a Minisztérium a kodifikációs munkálatok során folyamatosan konzultált az önkormányzati érdekszövetségekkel, társadalmi szervezetekkel, valamint a parlamenti pártokkal. A beérkezett vélemények feldolgozását követően készítette el a végleges javaslatot.

Magyar Közlöny logó


A javaslat általános célként jelöli meg egy olyan „modern, költségtakarékos, feladatorientált önkormányzati rendszer kiépítését, amely lehetőséget biztosít a demokratikus és hatékony működésre, ugyanakkor (...) szigorúbb (felügyeleti jellegű) kereteket szab az önkormányzati autonómiának", valamint átalakítja az összeférhetetlenség szabályait is.
A dokumentum kiemelt célnak nevezi az önkormányzati kötelező feladatok jelenleginél pontosabb, egyértelműbb, differenciáltabb meghatározását, a térségi összefogás kiteljesítését.

Megyeháza - Pest megye

A tervezet ismerteti az önkormányzati feladat- és hatásköröket

A tervezet ismerteti az önkormányzati feladat- és hatásköröket, kitérve arra, hogy ezek a községnél, a városnál, a járásszékhely városnál, a megyei városnál, a fővárosnál és kerületeinél, valamint a megyei önkormányzatnál egymástól eltérőek lehetnek. A helyi önkormányzatok ellátandó feladatai közé sorolja a többi között a településfejlesztést, a településüzemeltetést, az egészségügyi alapellátást, az óvodai ellátást, a szociális alapellátást, a helyi adóval, gazdaságszervezéssel kapcsolatos feladatokat, valamint a helyi közösségi közlekedés biztosítását.

 

Az Országgyűlés novemberben tárgyalja a törvényjavaslatot fotó:MTI
Az Országgyűlés novemberben tárgyalja a törvényjavaslatot

Az új önkormányzati törvény tervezetét csaknem 10 hónapos munka során készítette el a belügyminisztérium. A következő hetek politikai és szakmai egyeztetései után az Országgyűlés novemberben tárgyalja a törvényjavaslatot, és várhatóan még ebben az évben elfogadja. (T.A)
forrás:kormany.hu/MTI

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu