Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.13. - Thursday, Antal, Anett napja van.

Belföldi hírek

Elkészült az első integritás jelentés a magyarországi költségvetési szervek működésében rejlő korrupciós kockázatokról

2011. June 23. 19:56
Elkészült az első integritás jelentés a magyarországi költségvetési szervek működésében rejlő korrupciós kockázatokról
Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az Európai Unió  támogatásával megvalósuló  Integritás Projekt keretében feltérképezte a költségvetési szférában működő több mint 1000 intézmény korrupciós kockázatait. Az adatok a mai naptól nyilvánosak az Integritás Portálon (http://integritas.asz.hu/).
A hét évig tartó, évente ismétlődő kérdőíves kutatás keretében 2011. február 8. és március 31. között első alkalommal került sor a hazai költségvetési szervek jelentős részének felmérésére. Az elektronikusan feldolgozott, majd – térinformatikai eszközökkel – internetes térképi felületen megjelenített veszélyeztetettségi indexek segítségével összehasonlíthatóvá váltak a közszférára jellemző intézményi korrupciós kockázatok. Az első adatfelvétel tapasztalatai azt mutatják, hogy a megkérdezett intézmények fontosnak tartják a hivatali korrupció visszaszorítását, nyitottak a korrupciós kockázatok kezelését célzó újabb módszertani megközelítések elsajátítására és az integritás szemlélet befogadására. 

Integritás Portál

A pontos adatok a mai naptól nyilvánosak az Integritás Portálon


„Nagy örömünkre szolgál, hogy több mint 1.000 intézmény vezetése ítélte fontosnak az ÁSZ Integritás Kérdőívének önkéntes kitöltését. Egy hét évig tartó folyamat elején járunk, és elégedettek vagyunk a közszféra intézményeinek eddigi aktivitásával. Álláspontunk szerint az eredmény korrekten tükrözi a hazai közszférára jellemző állapotokat. Fontos további lépésnek tekintjük, hogy az intézmények vezetőiben kialakuljon az integritás alapú szervezeti működés iránti elkötelezettség, illetve hogy merjenek jó példákkal elől járni.

ÁSZ

Az 1.095 választ beküldő  intézmény 26%-os adatszolgáltatási arányt jelent az első  évben


Ezt követően fontos, hogy meghatározzák azokat az értékeket és elveket, amelyeket a napi működésük során azután következetesen érvényesítenek. Bízunk abban, hogy a „jó példa ragadós”, ilyen módon tovább szélesedhet a felmérésben résztvevő költségvetési szervek köre a következő évek adatfelvételei alkalmával.” – nyilatkozta dr. Sántha György, a Projektiroda vezetője.
-kt-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu