Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.05.13. - csütörtök, Szervác napja van.

Belföldi hírek

Elindult a Zöld Busz Program

2021. január 05. 11:12
Elindult a Zöld Busz Program

Január 4-től már elérhető az önkormányzatok részére az Innovációs és Technológiai Minisztérium Zöld Busz Programja. A vissza nem térítendő támogatásból elektromos buszokat vásárolhatnak a települések. 

A januártól elérhető programra minden olyan település önkormányzata pályázhat, ahol huszonötezernél többen laknak. A régi buszokat tudják lecserélni teljesen elektromos járművekre, esetleg bővíteni tudják a már meglévő buszparkot. Az állam a megvásárolni kívánt buszok árának felét állja vissza nem térítendő támogatás formájában.  

 

A Zöld Busz Program része a kormány Klíma- és természetvédelmi akciótervének. A hulladékgazdálkodás teljes megreformálása mellett különösen nagy hangsúlyt fektetnek a levegő minőségének javítására.  

 

Elektromos jármű

 

Ennek egyik elengedhetetlen feltétele, hogy a magas károsanyag-kibocsátású járműveket új, elektromos meghajtású, környezetbarátabb tömegközlekedési eszközökre cseréljék. Ez lehet elektromos busz vagy akár önjáró trolibusz. A kiépítendő töltőállomásra is igényelhető a támogatás. Ezzel nemcsak a természet, hanem a lakosok is nyernek, az életminőségük javulása várható. 

 

Az ITM február 4-ig várja a pályázatokat. A pályázók rendelkezésére 4,2 milliárd forint jut a 2021-es időszakra. Összesen 36 milliárd forintot szánnak a gépjárműparkok felújítására 2030-ig.  A pályázat részletei ide kattintva érhetők el a program hivatalos weboldalán.

 

 

 

M. A. 

Forrás:mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu