Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.09.20. - hétfő, Friderika napja van.

Belföldi hírek

Elindul a Digitális Kazinczy Műhely

2021. június 23. 10:28
Elindul a Digitális Kazinczy Műhely

Megkezdik a munkát a Digitális Kazinczy Műhelyben, amely program a magyar nyelv védelmét kívánja szolgálni.

Elkezdik a munkát a Digitális Kazinczy Műhelyben. A műhely a Petőfi Irodalmi Múzeummal, a Digitális Jólét Programmal, valamint a Tokaj-Hegyalja Egyetemmel együtt kívánja a magyar nyelv érdekeit szolgálni a közeljövőben. A műhely sokféle feladattal fog foglalkozni, hiszen az appflikációfejlesztés, az emberi erőforrások és a közgyűjtemények is a tevékenységi körébe fog tartozni.

 

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője elmondta, hogy több program is szeretne csatlakozni a műhely munkájához. Ilyen például a Digitális Comenius Program, amely anyagilag és további eszközökkel is tudja segíti a műhely mindennapjait, de a Mesterséges Intelligencia Koalíció támogatását is megkapják, amely által a magyar nyelvet tovább művelhetik.

 

Digitális Jólét Nonprofit Kft. ügyvezetője, Jobbágy László szerint az életünk részévé vált a hatalmas információáradat és a tömegkommunikáció, az elérhető anyagok jelentős része azonban nem magyar nyelvű, ami ellen tenni szükséges.

 

A mesterséges intelligenciával is fejlesztenék a magyar nyelvet

 

"A magyar nyelv veszélyben van, egyre kevesebb magyar szó van használatban, de az a cél, hogy a mesterséges intelligencia eszközeivel gazdagítsuk a magyar nyelvet, többek között figyelemfelhívó tartalmak létrehozásával, érdemi kutatások eredményeivel. Aki nem tud angolul, az az informatikában nem boldogul. sok olyan technológiával, digitalizációval kapcsolatos témakör van, ahol a szaknyelv az angol, ezért nagyon kell igyekezni, ha azt szeretnénk, hogy a magyar nyelv minden területre kiterjedő nyelvként tudjon működni" - mondta Jobbágy László. 

 

A Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke, Jakab Roland véleménye szerint a magyar nyelv megőrzését, illetve további fejlesztését a mesterséges intelligencia-alapú rendszerekkel és a nyelvtechnológiai megoldásokkal biztosítani lehet. Az MI Koalíció elnöke azt is hozzátette, hogy a koalíció egyik kiemelt prioritású céljaként tekintik, hogy magyar nyelvet fejlesszenek az MI korszakra.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu