Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Egyre nagyobb teret nyernek Magyarországon a naperőművek

2021. március 24. 09:53
Egyre nagyobb teret nyernek Magyarországon a naperőművek

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal közleménye szerint az elmúlt öt évben megtízszereződött a hazai naperőművek beépített kapacitása. Mind az ipari napkollektorok, mind a háztartási verziók esetében bővülés figyelhető meg, emellett egyre népszerűbbek a megújuló energiaforrások.  

A háztartási méretű napelemek teljesítőképességét az elmúlt öt évben 128 megawattról 2020-ig 640 megawattra emelték. A háztartási méret feletti napkollektorok beépített kapacitása megötvenszereződött, 25 megawattról 1208 megawattra.  A bővüléssel egyre több háztartás áramigénye fedezhető megújuló energiaforrásból.

 

Egyre nagyobb kapacitásúak a naperőművek

 

A folyamatos kapacitásbővítés a használati hajlandóságon túl annak is köszönhető, hogy a kormány Klíma- és környezetvédelmi akcióterve szerint az ország áramtermelését 2030-ra már 90 százalékban megújuló energiaforrásokból oldják meg a szolgáltatók. Az EU-s irányjelzés szerint 2050-re a karbonsemlegesség a cél.  

 

A bővítés tovább folytatódik. A hivatal szeretné, ha 2035-re már kétszázezer háztartásban lenne valamilyen napelem. Ez a szám jelenleg majdnem nyolcvanezer körül van. A háztartási egységek vásárlására a lakásfelújítási támogatás is felhasználható, illetve gyermekeket nevelők esetében a panelek összegének 50 százalékát téríti az állam. Annak köszönhetően is várható bővülés, hogy megújuló villamosenergia-termelést ösztönző tendert nyert el a hivatal, amivel évente újabb 343 gigawattóra villamos energiát állíthatnak elő Magyarországon napelemek segítségével.  

 

M. A. 

Forrás: mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu