Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.10.31. - szombat, Farkas napja van.

Belföldi hírek

Egyeztetett az ITM és az MTA az alapkutatások támogatási rendszeréről

2020. szeptember 23. 15:02
Egyeztetett az ITM és az MTA az alapkutatások támogatási rendszeréről

Megkezdődtek az egyeztetések az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint és a Magyar Tudományos Akadémia között az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) pályázati rendszerével kapcsolatos együttműködés részleteiről.

Bódis József, a tárca felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára és Kollár László főtitkár a rendszer szakmai és operatív összefüggéseit szem előtt tartó megközelítésben tekintették át a lehetséges irányokat kedden Budapesten - olvasható az ITM közleményében. Mint írják, az OTKA pályázatok bírálati folyamatáról szóló egyeztetések Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére indultak meg az érintett szervezetek között. A párbeszéd fő célja az idén kísérleti jelleggel bevezetett tudományos értékelési rendszer finomhangolása. "A felek egyetértettek abban, hogy a jelenlegi rendszer továbbfejleszthető" - olvasható a közleményben.

 

Egyeztetett az ITM és az MTA az alapkutatások támogatási rendszeréről

 

"A jövő évi kiírás nagyobb keretösszeggel, érdemi egyszerűsítésekkel segítheti a kutatások hatékony finanszírozását, a források jobb hasznosulását" - közölték, hozzátéve, hogy a 2021-es OTKA pályázatok feltételeit a minisztérium a kollégiumok és a tudományos közösség képviselőivel közösen 2020 őszén dolgozza ki. "Az MTA, mint a hazai tudományos közösség legfelsőbb testülete így az eddiginél jelentősebb szerephez juthat az OTKA pályázatok megújuló rendszerében. A korszerű megoldások széleskörű szakmai konszenzuson alapuló használata még hatékonyabban segítheti a bírálók munkáját, csökkentheti adminisztratív terheiket" - olvasható az ITM Kommunikációs Főosztályának közleményében.

 

MTI/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu