Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.09.27. - vasárnap, Adalbert napja van.

Belföldi hírek

Egyes régiókban az emberek állandó jelleggel félnek

2009. július 16. 22:46
Egyes régiókban az emberek állandó jelleggel félnek
A közbiztonság helyzetének javítására egyetlen lehetőség van: az állandó, erős rendőri jelenlét - mondta Lázár János (Fidesz), az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón az abaúji Alsóvadászon.
Az államnak legalapvetőbb kötelessége, hogy a tisztes, jogkövető állampolgároknak a fizikai biztonságot és személyes vagyonuk biztonságát garantálja, ma ezt az állam képtelen biztosítani - közölte a fideszes politikus. Mint mondta, ma az ország számos régiójában az emberek állandó jelleggel félnek, úgy érzik, hogy nincsenek biztonságban, és veszélyben van a vagyonuk. A Fidesz a rendőrség megerősítését, tekintélyének helyreállítását, a közbiztonság javítását is célul tűzi ki.

lazar_janos_hodm_430_943_20090716224508_254.jpg

Lázár János szerint állandó rendőri jelenlétre van szükség
Az országgyűlési képviselő elmondta: a Fidesz a rend megerősítése érdekében kezdeményezte az úgynevezett "három csapás törvény" bevezetését, amely a büntető törvénykönyv szigorítását jelentené. Mint mondta, ehhez annak ellenére továbbra is ragaszkodnak, hogy az Országgyűlés nem tűzte napirendjére a törvénytervezetet. Hozzátette: amennyiben a Fidesz legkésőbb jövőre elnyeri a választópolgárok bizalmát, abban az esetben bevezetik ezt a törvényt. A párt ugyancsak szorgalmazza a büntetőeljárások felgyorsítását, "illetve, hogy a rendőr kezében legyen cselekvési eszköz".

A mostani közbiztonsági helyzet azért alakult ki, mert "nagyon sokan nem tisztelik, nem félik a rendőrt, nincs a rendőröknek társadalmi tekintélye, a rendőri intézkedéseket megkérdőjelezik", és sokszor ellenszegülnek annak - fogalmazott a politikus, aki szerint ez megengedhetetlen.

Lázár János a rendőrség szervezeti struktúrájának átalakításának fontosságáról szólva elmondta: Magyarországon jelenleg 3015 körzeti megbízotti státusz van, amelyből 300 nincs betöltve. A Fidesz szándékai szerint a jelenlegi 3015 körzeti megbízott helyett az országot 745 körzeti megbízotti csoportra kell osztani, ezt lakosság-arányosan számították ki. A politikus ez alapján azt közölte: egy körzeti megbízotti csoportba 13 rendőr tartozna, közülük 9 járőr lenne, 4 pedig olyan, aki járőr és gépkocsivezető egyaránt, ez összesen 9685 körzeti megbízottat jelent. Ez a 745 csoport képes lesz arra, hogy állandó rendőri jelenlétet biztosítson minden településen, minden kistérségben - jelentette ki.

A távirati iroda azon kérdésére, hogy honnan biztosítanának ehhez ennyi rendőrt, a politikus azt mondta: mindennek az alapja a bérezés. A szolgálati törvény olyan módosítását tervezik, amely alapján jobban megéri majd körzeti megbízottnak lenni, mint az íróasztal mellett ülni. Hozzátette: 41.100 rendőr van Magyarországon, miközben a szomszédos Ausztriában csak 28 ezer. Véleménye szerint nem a rendőrök száma kevés, hanem a rendőri erők átcsoportosítására van szükség. Hozzátette: az utcán, a közterületeken szolgálatot teljesítők keressenek jól, és akkor nem lesz hiány.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyéről szólva Lázár János azt mondta: itt a helyzet megköveteli, hogy heti rendszerességgel csapaterőt kell alkalmazni a rendőrségnek, ezért miskolci központtal készenléti egységet kell állomásoztatni, a rendőrség állományától függetlenül. Miskolcnak a rendőrség regionális központjának kell lennie - hangsúlyozta Lázár János, aki a miskolci rendészeti szakképzés fontosságára is felhívta a figyelmet. "Terveink szerint 2010 szeptember elsejétől egy kiképzési centrum is lesz Miskolc" - mondta.

(forrás: fidesz.hu - MTI)

Budapest Online - www.bpn.hu

-ba-
Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu