Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.06.04. - csütörtök, Bulcsú napja van.

Belföldi hírek

Egy gigabites sávszélesség lesz elérhető 2030 végére

2019. november 26. 14:20
Egy gigabites sávszélesség lesz elérhető 2030 végére

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a T-Systems Magyarország Symposium 2019 elnevezésű konferenciáján bejelentette: minden közintézmény és a háztartások több mint háromnegyede számára elérhető lesz 2025 végére az egy gigabites sávszélesség, amit 2030 végéig hozzáférhetővé tesznek a háztartások döntő többségénél.

A miniszter előadásában ismertette: a digitális gazdaság egyre nagyobb súlyt képvisel Magyarországon, a bruttó hazai termék (GDP) mintegy 20 százalékát adja, és a foglalkoztatottak 17 százalékának biztosít munkalehetőséget. Kiemelte: Magyarország nemzetközi összevetésben kiemelkedően teljesít a szélessávú lefedettség, illetve a hálózati összekapcsoltság területén. A Szupergyors internet programnak köszönhetően szinte minden háztartásban elérhető a 30 megabites sávszélesség. Az EU digitális gazdaság és társadalom indexe (DESI) szerint ugyanakkor jelentős a hazai lemaradás a humán tőke, az alapszintű és fejlett digitális készségek szintjét tekintve, ezen minél gyorsabban változtatni kell - hangsúlyozta Palkovics László.

 

Egy gigabites sávszélesség lesz elérhető 2030 végére

A kormány biztosítja a digitális alapinfrastruktúra fejlesztését

 

Elmondta: a kormány biztosítja a digitális alapinfrastruktúra fejlesztését. A miniszter meghatározónak nevezte az Ipar 4.0 átállás támogatását, az 5G hálózati fejlesztéseket és a kapcsolódó stratégia megalkotását, a mesterséges intelligencia akcióterv és stratégia kidolgozását, a Digitális jólét program végrehajtását, a hálózati lefedettség és elérhetőség folyamatos kiterjesztését. Palkovics László kiemelte: a tervek szerint Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központja lehet, fontos szerepet vállalhat a technológiára épülő alkalmazások tesztelésében.

 

Egy gigabites sávszélesség lesz elérhető 2030 végére

Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központja lehet

 

A készülő Nemzeti digitalizációs stratégia egyik fő célja, hogy állami szerepvállalás révén felgyorsuljon és költséghatékonyan valósuljon meg az 5G hálózat kiépítése. A kormány arra törekszik, hogy a nagyvárosokban és a főbb közlekedési útvonalak mentén mielőbb épüljön ki az 5G hálózat - jelezte a miniszter. Előadásában felhívta a figyelmet arra is, hogy a mesterséges intelligencia alapú fejlesztések elterjedésének és alkalmazásának eredményeképpen jelentősen erősödhet a hazai vállalkozások versenyképessége. Ezért célul tűzték ki, hogy a kis- és középvállalkozások minél nagyobb arányban vegyenek részt ezekben a fejlesztésekben, akár nagyvállalati, egyetemi vagy nemzetközi partnerségben.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu