Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Egészséges Budapest Program: modern eszközökkel szerelték fel a kórházakat

2021. február 24. 09:06
Egészséges Budapest Program: modern eszközökkel szerelték fel a kórházakat

Modern, csúcstechnológiás eszközök jutottak budapesti és Pest megyei kórházakba, amelyekkel könnyebb és pontosabb munkát végezhetnek az orvosok, és hathatósabb gyakorlatot szerezhetnek a rezidensek. Az eszközbeszerzés az Egészséges Budapest Program keretében valósult meg, és mintegy kétmilliárd forintot szántak rá.  

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma indította el 2017-ben azt az Egészséges Budapest Programot, amely kétmilliárd forintos keretösszeget kínált technológiai eszközök beszerzésére. A program célja, hogy jelentős egészségügyi fejlesztéseket végrehajtva javítsa a hazai, különösen a közép-magyarországi kórházak helyzetét. 2026-ig 700 milliárd forintot költenek majd fejlesztésekre a budapesti kórházakat illetően.  

 

Az egyik szimulációs eszköz

 

Február 23-án adták át a szimulációs eszközöket, amelyek a dolgozók tudását fejlesztik, és a szükséges beavatkozásokat modellezik. A modern technológiás eszközök mellett skill-laborokat is fejlesztettek, ezekben kaptak helyet a szimulátorok. Tizenegy fővárosi és környéki kórházban építették ki az oktatótermeket. A program keretében főként orvostechnikai, informatikai és infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre. 

 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere sajtótájékoztatón elmondta, hogy lélegeztetőgépek, EKG-, ultrahang- és defibrillátor-készülékek, vénakanülálást gyakorló modelleszközök, élethű ápolási babák, injekciós, intubációs, katéterezést, valamint mellkascsövezés gyakorlását szolgáló eszközök, más kórtermi berendezések és bútorzatok is kerültek az intézményekbe.

 

Az eszközökkel valós beavatkozások legjobb módszereit szimulálhatják, így pontosabb, kockázatmentesebb műtétre kerülhet sor a valóságban. A rezidensek képzése is kulcsfontosságú, ezeken az eszközökön gyakorolva nagyobb tudásra tehetnek szert, és később a gyakorlatban is jobb szakemberek lesznek ezek használatával.  

 

 M. A.

Fotó: EMMI/ Bartos Gyula 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu