Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.06.15. - kedd, Jolán napja van.

Belföldi hírek

Eddig 38 ezer kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz

2021. június 06. 12:00
Eddig 38 ezer kkv jutott kedvező kamatozású forráshoz

A Magyar Nemzeti Bank közlése szerint eddig 2600 milliárd forint az Nhp Hajrá kihasználtsága. A kedvező kamatozású hitelprogramot eddig 38 ezer kis- és középvállalkozás használta ki.

2020-as indulása óta a Növekedési hitelprogram Hajrá (Nhp Hajrá) konstrukciónak köszönhetően már közel 38 ezer vállalkozás jutott 2600 milliárd forintos kedvező kamatozású forráshoz - értesítette a Magyar Nemzeti Bank az MTI-t. Az adatok a május végi számokat tartalmazzák, amelyből kiderült, hogy a program forrásösszegének 87%-a ezzel már felhasználásra került.

 

A program ügyleteinek több mint 50%-a köthető forgóeszköz-hitelekhez köthető, egyharmaduk pedig az új beruházásokhoz. A Növekedési hitelprogram 2013-ban indult el, népszerűsége azonban nagyot nőtt a járvány megjelenését követő időszakban, amikor új hitelkonstrukcióval állt elő a jegybank. Az idén 8 éves program az indulása óta már 6000 milliárd forint forrás összeget biztosított 73 ezer vállalkozásnak.

 

A hitelkonstrukció közel 4,5 százalékponttal járult hozzá Magyarország gazdaságának fejlődéséhez.

 

A tavaly debütáló hitelkonstrukciót, a Növekedési hitelprogram Hajrá-t az egyik legfontosabb eszköznek tartják, hogy a koronavírus-járvány gazdasági nehézségeit tompítani tudják. A program által a kkv-szektor minden korábbinál kedvezőbb feltételekkel kaphat forrást. A forrás felhasználási lehetőségei nagyon szélesek, ezáltal az MNB már kétszer is megemelte a programra szánt keretösszegét. A legutóbbi keretösszeg emelés 2021. áprilisában történt, amikor 3000 milliárd forintig bővítették a felhasználhatóságot.

 

A hitelek 75%-át az építőiparban, a kereskedelemben, a feldolgozóiparban, a mezőgazdaságban és az ingatlanügyletekben tevékenykedő cégek vették fel. A hitelprogram nagy szerepet játszott abban is, hogy az utolsó gazdasági válság után növekedésnek induljanak a kkv-k az országban, amely a foglalkoztatásra is pozitív hatással bírt.

 

Forrás: MTI
CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu