Belföldi hírek

H I R D E T É S
2019.09.19. - csütörtök, Vilhelmina napja van.

Belföldi hírek

Domokos László újra összehívja az ülést

2009. augusztus 17. 12:08
Domokos László újra összehívja az ülést
Nincsen jogi felhatalmazása az Állami Számvevőszéknek arra, hogy átfogóan vizsgálja meg a főváros közlekedési cégét, igaz, erre kapacitása sem lenne - mondta Kovács Árpád, a számvevőszék elnöke hétfőn az Országgyűlés költségvetési, pénzügyi és számvevőszéki bizottsága ellenőrzési albizottságának rendkívüli ülésén.
Rövid volt az ülés, mert a meghívottak közül egyedül Kovács Árpád jelent meg.  Mivel a BKV részéről senki sem képviselte a céget, a jelenlevők új információkat nem tudhattak meg. Maradt tehát a jövő, azaz mit kell és mit lehet tenni, hogy elkerülhetők legyenek az ilyen napirenden lévő végkielégítési botrányok a jövőben.

Az Állami Számvevőszék elnöke szerint például ki kellene terjeszteni az "üvegzseb törvényt", merthogy az jelenleg az állami és önkormányzati vállalatokra vonatkozik, viszont szükség lenne ezek leánycégeinek vizsgálatára is, mert jelenleg ezek
a vállalatok megtagadhatják az adatok kiszolgáltatását. A legtöbb korrupciós ügy e körben a több lépcsőben az egy-egy nagy vállalathoz csatolt cégnél pattant ki, ez a legjobb terepe a pénzfolyatásnak.

Kovács Árpád azt is hozzátette, hogy értelmezhetetlennek tartják az ún. titoktartási pénzek puszta létét is, hiszen adófizetői pénzből gazdálkodó cégről van szó, akinek nem szabadna több millió forintot arra költeni, hogy volt alkalmazottainak befogja a száját.

Kovács Árpád szerint a BKV humánpolitikai vezetője 100 milliós végkielégítését csak polgári peres úton lehetne visszaszerezni; ha a szerződések megfelelőek, akkor a bíróság "bölcsességére" van bízva, hogy visszafizetteti-e a végkielégítést. Ezt egyébként a bizottság fideszes tagjai is megemlítették, mondván, hogy milyen titkolnivalója van a BKV vezetésének, ami több tízmillió forintot is megér nekik. A képviselő szerint a BKV-nál a posztokért maraodnak, s éppen azért robbannak ki a végkielégítési ügyek, mert ezzel zsarolják egymást házon belül.

domokos_528_20090817132659_643.JPG

Domokos László, az albizottság elnöke újra összehívja az ülést

Domokos László, az albizottság fideszes alelnöke emlékeztetett, hogy a BKV évente 50 milliárd forintot meghaladó központi költségvetési támogatást kap, és sem a főváros vezetése, sem a cég vezetése nem ad számot arról, hogy mire költik ezt a támogatást.

Mivel több tisztázatlan kérdés is maradt, ezért Domokos László jelezte, hogy egy következő ülést is összehív, ahova meghívják
Demszky Gábor (SZDSZ) főpolgármestert - mivel a főváros a cég tulajdonosa -, hogy tartson előadást a témában. Demszky mellett a BKV és a Pénzügyminisztérium illetékeseit is meghívják. A Pénzügyminisztériumtól például azt tudakolnák, hogy tisztában vannak-e vele, hogy mire megy el a BKV-nak kiutalt több milliárdos állami támogatás. A képviselők kíváncsiak lennének a BKV felügyelőbizottság vizsgálatának eredményére is, így ennek a testületnek az elnöke is hivatalos lesz a következő ülésre.

Kocsis István BKV vezér amúgy éppen azzal indokolta távolmaradását a mai tanácskozásról, hogy a cég felügyelőbizottsági meghallgatására hivatalos.

A vizsgálatoknak tehát még nincs végük, ami azt illeti egyenlőre éppen csak a felszínt kapargatják az illetékes szervek.

(Forrás: fidesz.hu - MTI - Lánchíd Rádió)

Belföldi hírek - www.belfoldihirek.com

-ba-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2019. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu