Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.17. - Monday, Laura napja van.

Belföldi hírek

Domokos László ÁSZ elnök átadta Lezsák Sándornak a 2016-os költségvetési véleményezését

2015. May 27. 10:37
Domokos László ÁSZ elnök átadta Lezsák Sándornak a 2016-os költségvetési véleményezését

Az Állami Számvevőszék szerint a tavalyi büdzsé előzetes számainál is reálisabb értékeket tartalmaz a jövő évi költségvetési törvény tervezete. Domokos László szerint a 2016-os büdzsé kínál lehetőségeket, gazdasági mozgásteret.

Az Állami Számvevőszék a törvényi előírások szerint évente véleményezi a következő évre vonatkozó központi költségvetési törvényjavaslatot. A vonatkozó szabályok azt is előírják, hogy az Országgyűlés az ÁSZ véleményének ismeretében kezdheti meg az általános vitát a büdzséről. Az ÁSZ már pénteken közzétette véleményét a 2016-os költségvetési törvényjavaslatról és elektronikus formában eljutatta azt az országgyűlési képviselőknek, annak érdekében, hogy a jövő évi költségvetésről alkotott számvevőszéki vélemény hasznosuljon a szerdán kezdődő parlamenti vitában. Ezt adta most át hivatalosan is Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének.

 

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke; Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke

Domokos László ÁSZ elnök átadta Lezsák Sándornak a 2016-os költségvetési véleményezését
Az ÁSZ elnöke kiemelte: A 2016-os központi költségvetésről szóló törvényjavaslat megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint az államháztartásról szóló jogszabályok előírásainak. Mint mondta: az ÁSZ felhívja a figyelmet a költségvetési kockázatokra, ugyanakkor üdvözli a költségvetési tartalékolás új elemekkel történő kiegészítését. Az ÁSZ szerint a költségvetés korábbi elfogadásával a gazdasági szereplők számára is kiszámíthatóbbá válnak a költségvetési folyamatok – mutatott rá Domokos László a találkozón. A dokumentumban az áll többek között: a büdzsé több mint 15 ezer milliárd forintnyi bevétellel és 16,5 ezer milliárd forintnyi kiadással számol, vagyis az ország továbbra is tartja az Európai Unió pénzügypolitikája által meghatározott 3 százalékot nem meghaladó költségvetési hiányt. Kiemelik: jövőre nem lép életbe új adónem, és a meglévő terhek sem emelkednek, miközben a gazdaság kifehérítését szolgáló pénztárgéprendszer és az elektronikus árufuvarozási rendszer hozza a remélt bevételeket.


Forrás: aszhirportal.hu

-csa-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu