Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.07.13. - Saturday, Jenő napja van.

Belföldi hírek

Diplomáciai diadal: a kínai miniszterelnök Orbán Viktorral is találkozik Európai körútján

2011. June 23. 13:10
Diplomáciai diadal: a kínai miniszterelnök Orbán Viktorral is találkozik Európai körútján
Június 24-25-én, pénteken és szombaton Magyarországon fog tartózkodni Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök, aki Orbán Viktor miniszterelnökkel is találkozik és várhatóan különböző kínai-magyar megállapodásokat is alá fognak írni.Június 16-án Pekingben bejelentették, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök, David Cameron brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár meghívására Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök június 24-től 28-ig Magyarországon, Nagy-Britanniában és Németországban tesz hivatalos látogatást.

 Ven Csia-pao

Június 24-25-én, pénteken és szombaton Magyarországon fog tartózkodni Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök


Pénteken tehát Budapestre érkezik a kínai államfő, hogy találkozzon Orbán Viktorral, hogy  a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséről, a kínai-EU kapcsolatok fejlődéséről és más fontos nemzetközi kérdésekről folytasson eszmecserét. Nagy-britanniai látogatásának idején David Cameron brit miniszterelnökkel fog tárgyalni. Németországi látogatásának során Angela Merkel német kancellárral együtt fog elnökölni a kínai-német kormányközi tárgyaláson.

A magyar látogatásnak volt több előzménye is, hiszen például Orbán Viktor miniszterelnök 2010. október-novemberben Kínában tett hivatalos látogatást, melynek során október 31-én találkozott Ven Csia-pao kínai miniszterelnökkel. De Európa más országai számára is egyértelmű, mekkora eredmény ez hiszen mint Szijjártó Péter, Orbán Viktor kormányfő szóvivője is kifejtette, 24 éve nem járt hivatalos magyarországi látogatáson kínai miniszterelnök.

Kína

Magyarország kitart az "egy Kína" elv mellett, és Kína-barát politikát folytat


Internetes kiadásának beyondbrics gyűjtőnevű felzárkózó piaci blogrovatában a Financial Times azt írta, nyilván nagyobb globális médiafigyelem övezi majd Ven nagy-britanniai és németországi programját, tekintettel az euróövezeti bajokra. Mégis, a kínai kormányfő magyarországi megállója diplomáciai diadal Orbán Viktor miniszterelnök számára, és értékes lehetőség a két ország szélesedő gazdasági kapcsolatainak megszilárdítására.

A soros magyar EU-elnökség is megfelelő indokot szolgáltathat a kínai miniszterelnöknek a budapesti látogatáshoz, azonban hangsúlyozták, hogy nem EU-ügyről, hanem kétoldalú látogatásról van szó, amelynek során várhatóan különböző kínai-magyar megállapodásokat is aláírnak.

Orbán Viktor miniszterelnök

Diplomáciai diadal: a kínai miniszterelnök Orbán Viktorral is találkozik Európai körútján


Ahogy a Magyar Nemzet nemrég írta, Kína nagy hangsúlyt helyez a magyar kapcsolatainak fejlesztésére, és úgy tekint Magyarországra, mint baráti együttműködő partnerre, tiszteletben tartja a magyar nép önállóan hozott döntéseit. Magyarország kitart az "egy Kína" elv mellett, és Kína-barát politikát folytat. Így bizonyára nagy várakozással tekintenek a holnapi találkozó elé.


-kt-

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu