Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.24. - Friday, Eszter napja van.

Belföldi hírek

Dinamikus lehetőségek vidéken – állás Kisvárda városában

2023. August 24. 11:30
Dinamikus lehetőségek vidéken – állás Kisvárda városában

Ha a vidéki régiók gyors felzárkózását reprezentáló városokat szeretnénk bemutatni, Kisvárda mindenképpen jó példa lenne. A hazánk keleti határa közelében elhelyezkedő kisvárosban az elmúlt években jelentős fejlesztések zajlottak le, melyek természetesen az álláspiacra is kedvező hatással voltak.

Friss lendület keleten

 

Bár hazánk méretéből adódóan földrajzi értelemben nem beszélhetünk túlzottan nagy távolságokról, más szempontokból már nem egészen ez a helyzet. A különböző statisztikai összevetésekben ugyanis jelentős különbségeket találunk az ország egyes részei között. Ha a gazdaságról és az ehhez kapcsolódó munkalehetőségekről van szó, akkor az élvonalban jellemzően a fővárost, illetve a Dunántúl különböző területeit, nagyvárosait találjuk.

 

A skála másik végén jellemzően a keleti, északkeleti országrész régiói találhatók, hiszen ezek a területek jellemzően munkaerőhiánnyal, a lakosság elvándorlásával és a gazdasági erőforrások csökkenésével küzd. Bár az olló napjainkban is meglehetősen nyitott, talán még időben felismerésre kerültek a kedvezőtlen tendenciák. A különböző nagyobb beruházások, fejlesztések ugyanis szép lassan elérték ezeket a területeket is, így látványos felzárkózás kezdődött.

 

Bár ez a pozitív lendület inkább a nagyobb városokat érinti, a kevesebb lakossal rendelkező helységek között is találunk kiemelendő példákat. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében található Kisvárda például éppen ilyen, ahol az elmúlt években a gazdaság az ipar és a turizmus területén is jelentős tőkével gazdagodott. Ez pedig természetesen együtt jár a munkalehetőségek bővülésével és az átlagos életszínvonal növekedésével. Egy állás Kisvárda városában tehát ma már kifejezetten vonzó opció.

 

Gazdag múlt, dinamikus jelen

 

A magyar-ukrán határtól nagyjából 30 km távolságra található Kisvárda jelentős múltra tekint vissza, kiemelt szerepét azonban az elmúlt években sikerült megalapoznia a régió életében. A település már a Honfoglalás korában is jelen volt, pozíciójából fakadóan pedig sokáig a határvédő rendszerben játszott kulcsszerepet. Ennek megfelelően a településen vár is épült, melynek romja ma fontos kulturális központként funkcionál a városban. A második világháború Kisvárdát sok szempontból megtépázta, ám a 60-as évektől újabb fellendülést kezdődött.

 

Ennek egyik fő eleme a számos különböző ipari szereplő és üzem megtelepedése a városban, melyek közül sokan ma is részt vállalnak a helyi és környékbeli gazdaságban. Így tehát sok állás Kisvárda ipari szereplőihez köthető, melyek ma már természetesen mást jelentenek, mint egykor. Ez a gazdasági fellendülés az elmúlt években újra erőre kapott, mely mellé szorosan felzárkózott a turizmus is, szintén a különféle beruházásoknak köszönhetően.

 

Egy állás Kisvárda területén ma nagy valószínűséggel vagy az ipari vagy a turisztikai szektorhoz kötődik amellett, hogy természetesen sok egyéb, a város működéséhez nélkülözhetetlen álláshely is elérhető. A sokasodó álláslehetőségek okán a város a környékbeli településeken élők és a komplett régió életében is kiemelt szerepet tölt be. Tekintve, hogy egy viszonylag peremvidéken lévő városról beszélhetünk, a jelentős számú és sokszínű álláslehetőség még fontosabb.

 

Kiemelt ipar és turizmus

 

Bár sok állás Kisvárda ipari szereplőinek köszönhetően jött létre, az e tekintetben leginkább kiemelendő szereplő a Master Good, mely országos szinten is jól ismert cég. Az állattenyésztéssel, takarmány-termeléssel és élelmiszeripari tevékenységekkel is foglalkozó vállalat számos helyi és környékbeli munkavállalónak képes megélhetést biztosítani. A sokrétű tevékenységből fakadóan pedig ezek az álláslehetőségek jellemzően kifejezetten sokszínűek.

 

Ha nyitott álláslehetőségekről van szó, mindenképpen érdemes megemlíteni a város turizmusát, hiszen sok állás Kisvárda e szektorához köthető. Az itt található vár és várszínpad a hazai színházi kultúra egyik fontos helyszíne, mely számos nemzetközi rendezvénynek is rendszeresen otthont ad. A turizmus szempontjából az elmúlt évek egyik legkomolyabb fejlesztése a helyi strandfürdőt és aquaparkot érintette, mely mai formájában a város talán legjelentősebb turisztikai vonzerejét jelenti.

 

A város természetesen a továbbiakban sem kíván letérni a fejlődés útjáról, így határozott tervekkel rendelkezik a lehetőségek bővítése tekintetében is. Egy állás Kisvárda városában tehát már ma is reális lehetőség ugyan, ám a jövőben várhatóan még tovább bővül majd a paletta, legyen szó akár az ipari szereplőkről, akár a turizmusról, vagy épp az oktatásról és más területekről. A város kiváló példája a korábban leszakadó régiók gyors felzárkózásának, ez a tendencia pedig remélhetőleg máshol is megveti majd a lábát.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu