Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.12.07. - kedd, Ambrus napja van.

Belföldi hírek

Digitális innovációkat alkalmazó kistelepüléseknek indult pályázat

2021. július 19. 11:17
Digitális innovációkat alkalmazó kistelepüléseknek indult pályázat

Olyan kistelepüléseket keresnek Magyarországon, amelyek digitális innovációkat alkalmaznak.

Újabb pályázatot hirdettek a Digitális Jólét Programban a digitalizáció témakörében. Az idei évtől indul az Év Digitális Faluja című pályázat, amelyre a digitális innovációkat használó kistelepülések nevezhetnek - a pályázatra csak az 5000 lakosnál kevesebbel rendelkező települések adhatják be jelentkezésüket.

 

A pályázatot 4 alkategóriában hirdetik meg:

 

Az innovatív települési környezet kategóriában a település fenntartható digitális mobilitási rendszere lesz a fő tényező valamint, hogy a fejlesztések mennyire voltak képesek növelni a helyi életminőség színvonalát és a kistelepülés vonzerejét.

 

A fenntartható épített és természeti környezet kategóriájában a pályázó települések helyi energiastratégiáját vizsgálják, mégpedig úgy, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a takarékossági potenciálokra, a megújuló energiaforrásokra, illetve ezen rendszerek digitális optimalizálására.

 

4 kategóriában is lesz nyertes kistelepülés

 

Az innovatív társadalmi és közösségi jólét kategóriában a településeknek lehetővé kell tenni a lakosság számára, hogy nyitott és együttműködő társadalom alakuljon ki. A kategóriában a mindennapi digitális technológiai eszközök bemutatása is elvárás.

 

Az utolsó kategória az innovatív gazdasági ökoszisztémáról szól. Ebben a bírálók azt vizsgálják, hogy a település mennyire fenntartható és a helyi gazdaság növekedését serkentő módon fejlődik valamint, hogy hogyan alkalmazzák a digitális technológiákat a különböző gazdasági ágazatokban.

 

A pályázat célja, hogy a hazai kistelepülések alkalmazzanak digitális fejlesztéseket is, kihasználva ezzel a digitalicázió előnyeit. A pályázatok elbírálásánál az egyik legfontosabb szempont az lesz, hogy az egyes smart fejlesztések mekkora értékkel és haszonnal bírnak a települések életében. A bírálók nagy hangsúlyt fektetnek a társadalmi, környezeti és gazdasági előnyökre, amikor majd a nyertes pályázatokat kiválasztják.

 

Forrás: MTI, Digitális Jólét Program, Civitas Sapiens Tudásközpont

CS.SZ.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu