Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.06.19. - Wednesday, Gyárfás napja van.

Belföldi hírek

Digitális csúcstalálkozó - V4 országok

2018. February 06. 15:08
Digitális csúcstalálkozó - V4 országok

A II. Regionális Digitális Csúcstalálkozó alkalmából a visegrádi országok kis- és közepesvállalkozásainak szervezetei közös nyilatkoztatot adtak ki. Az adatok szerint a V4 országokban a vállalkozások 90 százaléka 10 fő alatti mikor vállalkozások, amelyek 90 százaléka 4 fő alatt. A számokra való tekintettel vizsgálták meg a digitalizáció és a robotizálás hatásait és feladatait ezeknek a vállalkozásoknak a szempontjából.

 

Az IPOSZ egy Visegrádi Alapnál elnyert projekt keretében nemzetközi konferenciát szervezett 2017. november 17-én Budapesten, amelyen jelen voltak a Visegrádi 4-ek kézműves szervezeteinek a vezetői, valamint a német és az olasz vezető kézműipari képviselők. Részt vett továbbá a Kis- és Középvállalkozások Európai Szövetségének, az UEAPME-nak az igazgatója, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Külgazdasági és Külügyminisztérium főosztályvezetői, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének képviselői, a képzési oldal képviselői, valamint az egyetemi élet szereplői.

 

A konferenciát megelőzően a V4-es KKV-szervezetek véleményeket gyűjtöttek össze kérdőíveken a kisvállalkozásoktól. A kérdőívek olyan kérdésekre keresték a választ, hogy mit értenek ezek a vállalkozások digitalizáció alatt, használják-e már jelenleg, fontosnak tartják-e. Vizsgáltuk azt is, hogy az Ipar 4.0 nemzeti stratégiákat a vállalkozások ismerik-e, hallottak-e róla és egyáltalán, hogyan látják a körülöttük lévő szolgáltató és finanszírozási rendszert ebből a szempontból.

 

Ennek a konferenciának a legfőbb megállapításait az alábbiakban lehet összegezni: 

 

A legfontosabb vélemény az, hogy a digitalizáció nem választható dolog, hanem visszafordíthatatlan folyamat. Ez mindenkiben tudatosult, de megoszlottak a vélemények abban a kérdésben, hogy milyen mértékben szükséges ez a kisvállalatok számára. Az volt a vélemény, hogy ez szakmafüggő. Vannak szakmák, amelyek nem nélkülözhetik és vannak olyan szakmák, amelyek jobban fizikai munkához kötöttek, ahol kevésbé van még erre szükség. A trendek azt jelzik, hogy minden területre és az élet minden részére el fog jutni ez a folyamat, a digitalizáció és a robottechnika, a technikai innováció minden egyes árnyalata. Szakmák fognak eltűnni és hihetetlen méretben új szakmák fognak keletkezni. Tehát digitális készséggel kell rendelkezni a jövőben mindenkinek.

 

A digitalizálásra és a robotizálásra a kisvállalkozások sem tekinthetnek úgy kizárólag, mint problémára, hanem ez lehetőséget is jelent számukra. Az egész folyamatról a kisvállalkozások jelentős információ-hiányban szenvednek. Ezért folyamatos és széleskörű tájékoztatásukra van szükség arról, amit ezek a folyamatok jelenteni fognak a vállalkozások számára. Az Ipar 4.0 legfontosabb eszközei a digitalizáció és a robotizálás olyan mértékben fognak beleszólni a gazdasági társaságok, az egyes vállalkozások életébe, hogy ezzel folyamatosan foglalkozniuk kell a vállalkozásoknak is, és az őket képviselő szervezeteknek is.

 

Az információ-hiány azt is jelenti, hogy ezeknek az országoknak a kisvállalkozói egyáltalán nem, vagy alig ismerik az Ipar 4.0 nemzeti stratégiákat és azoknak az őket érintő vonatkozásait. Két következtetést lehet ebből levonni; egyrészt folyamatosan, jobban meg kell őket ismertetni a nemzeti stratégiákkal, másrészt a nemzeti stratégiáknak is több figyelmet kell fordítaniuk a gazdaság meghatározó szerepét játszó családi, mikro és kisvállalkozásokra. Ebbe a megismertetési folyamatba jobban be kell kapcsolni az országos hálózattal rendelkező szakmai szervezeteket is.

 

Több országban működnek már platformok, nagyrészt azonban nagyvállalati szinten. Kezdeményezni javasolt a családi, mikro és kisvállalkozásokat tömörítő platformok kialakítását vagy a meglévő nagyvállalati platformhoz való szekciószerű betagozódásukat.

 

Mivel a kisvállalkozói réteg a foglalkoztatás minimum több, mint 50%-át biztosítja minden országban, nagy vita volt arról, hogy a robotizálás milyen hatással lesz a foglalkoztatásra. A fejlettebb országok véleménye szerint a digitalizálás munkahelyeket hoz létre, de várható, hogy kétszer annyi munkahely fog megszűnni, mint amennyi keletkezik. A V4-országok szervezetei egyetértettek abban, hogy egyszerre van jelen a fenti folyamat és a növekvő munkaerő-hiány. Az a vélemény is megfogalmazódott, hogy bármennyire fontos és gyors a robotizálás, lesz egy csomó olyan szolgáltatás, főleg fizikai munkához kötött és a lakosság igényeit kielégítő, javító, szerelő szolgáltatás, amelyre a következő három évtizedben még bizonyára szükség lesz.

 

Egyetértés volt abban is, hogy a képzésnek kiemelten fontos szerepe van a problémák kezelésében.

 

A kisvállalkozások szempontjából egyik legfontosabb tényezőként fogalmazódott meg, hogy a digitalizációnak komoly biztonsági veszélyei vannak, és ezek folyamatosan növekednek. Ezt a véleményt a KKV-k Európai Szövetsége, az UEAPME is hangsúlyozta. Főleg a kis cégek számára nehéz lesz a védekezés módszereit alkalmazni és költségeit előteremteni, valamint a folyamatosan bevezetésre kerülő előírásoknak megfelelni. Főleg akkor, ha ezek az előírások megfogalmazásukkor nem veszik figyelembe az Európai Kisvállalkozói Törvény (Small Business Act) legfontosabb megállapítását, hogy ’gondolkozz először kicsiben’.

 

Egyetértés alakult ki abban, hogy a V4-országok szervezetei közötti együttműködést folytatni kell, és ki kell szélesíteni az Ipar 4.0 megvalósítási folyamatában is. A nemzeti stratégiák kiterjesztése mellett szükség lenne az úgynevezett pozitív diszkrimináció alkalmazására a törvények és rendeletek megalkotásakor ennél a vállalkozói kategóriánál.

 

A V4 országok szervezetei a fenti nyilatkozatukat egy V4 projekt keretében Budapesten 2018. január 25-én megtartott workshopon egyeztették. A projektben résztvevő 4 KKV-szervezet a következő volt:

-          Csehország

Asociace malŷch a středních podniku a živonstníku ČR (AMSP CR),

Association of Small and Medium-Sized Entreprises and Crafts of the Czech Republic 

-          Lengyelország

Zwiazek Rzemiosla Polskiego (ZRP),

Polish Craft Association

-          Magyarország

Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ),

Hungarian Association of Craftsmen's Corporations

-          Szlovákia

Slovenský živnostenský zvӓz (SZZ),

Slovak Craft Industry Federation

 

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu