Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.18. - Saturday, Erik napja van.

Belföldi hírek

Czomba Sándor: Nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága Magyarországon

2013. November 29. 15:22
Czomba Sándor: Nőtt a fiatalok foglalkoztatottsága Magyarországon
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrisebb adatai szerint idén augusztus-októberben 3 millió 992 ezer volt a foglalkoztatottak száma, 57 ezerrel, 1,5 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár biztatónak tartja az adatokat, hiszen megközelítette a négymilliót a foglalkoztatottak száma. Kiemelte: a 15-24 évesek foglalkoztatása is bővült augusztus-októberben, ez az idén márciusban újraindított és a fiatalok elhelyezkedését segítő Első munkahely garancia programnak is köszönhető. Eddig  4000 fiatal kapott munkát a program keretében, és reméli, hogy az év végéig 5000-re nőhet ez a szám.
Megközelítette a négymilliót a foglalkoztatottak száma


Czomba Sándor emlékeztetett arra, hogy az idén márciusban újraindult program keretében a munkaadók 6 hónapig 100 százalékos bruttó bér- és járuléktámogatást kapnak, de 3 hónapos továbbfoglalkoztatási kötelezettségük van. Elmondta: az Európai Unió számára is fontos a fiatalok foglalkoztatása, ezért indult az Ifjúsági garancia program, amelynek keretében Magyarországnak 15 milliárd forint áll majd rendelkezésre pluszforrásként. Az államtitkár egy konferencián kifejtette: munkatapasztalattal lényegesen könnyebben tudnak elhelyezkedni a pályakezdő fiatalok, mint azok a társaik, akik gyakorlat nélkül próbálnak meg munkát találni .Munkatapasztalattal könnyebben tudnak elhelyezkedni a fiatalok


A feldolgozóiparban 40 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma, míg műszaki területen 20 ezerrel, az építőiparban pedig 7 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma az előző év azonos időszakához képest. A négymilliót megközelítő foglalkoztatotti létszám azt mutatja, hogy az európai uniós tendenciákkal ellentétben a magyar gazdaság- és foglalkoztatáspolitika képes arra a "csodára", hogy lassan élénkülő gazdasági növekedés mellett is szinten maradjon, sőt nőjön a foglalkoztatás.


MTI/MCOnet

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu