Belföldi hírek

H I R D E T É S
2021.04.11. - vasárnap, Zsolt, Leó napja van.

Belföldi hírek

Csak nyilatkozatot várnak az iparűzési adó felezéséhez

2021. február 27. 07:00
Csak nyilatkozatot várnak az iparűzési adó felezéséhez

Rugalmas a Pénzügyminisztérium a járvány idején: automatikusan jár az iparűzési adó felezése a kkv-knak, a márciusig fizetendő adóelőleg felezéséhez elég csak egy nyilatkozatot benyújtani. Aki kicsúszik a februári határidőből, igazolási kérelemmel korrigálhat. 

Felezhetővé teszi a Pénzügyminisztérium a március 15-ig befizetendő adóelőleget is, amelyhez csak egy nyilatkozatot kell megküldeni a Nemzeti Adó-és Vámhivatal részére. Aki ennek nem tesz eleget, később még benyújthat egy igazolási kérelmet, amelyben pótolja hiányosságát. A PM szerint legkésőbb az adóelőleg megfizetésének időpontjáig kell kimenteni a késedelmet és pótolni a mulasztást. A katásoknak, a vállalkozásukat 2021-ben kezdőknek és előtársaságoknak még nyilatkozniuk sem kellett. 

 

Nem szorít a határidő

 

A pénzügyminisztérium adatai szerint eddig a kkv-k 90%-a nyújtott be nyilatkozatot, vagyis 410 ezer vállalkozás kívánt élni februárig az adófelezési lehetőséggel.  

 

Az elektronikus nyilatkozattétel egyébként nem szükséges az egyszázalékos iparűzési adómérték alkalmazásához, csak az adóelőleg kedvezményes fizetéséhez kell. Minden érintett iparűzési adóját automatikusan felezik. Azok a vállalkozások jogosultak az iparűzési adómérték alkalmazására, amelyeknek nettó árbevétele nem több négymilliárd forintnál, illetve mikro-, kis- és középvállalkozások. Ezzel 150 milliárd forint marad a vállalkozásoknál, segítve őket a járvány ideje alatt.  

 

M. A. 

Forrás:mti

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2021. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu