Belföldi hírek

H I R D E T É S
2024.05.19. - Sunday, Ivó, Milán napja van.

Belföldi hírek

Budai Gyula a termőföld-bérbeadásokat vizsgálja

2011. June 28. 12:51
Budai Gyula a termőföld-bérbeadásokat vizsgálja

Vizsgálatot rendelt el Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos az állami tulajdonban lévő termőföldek kormányváltás előtti bérbeadásának ügyében - írta keddi számában a Magyar Nemzet.

A kormánybiztos a lapnak azt mondta: "már zajlanak az előző kormány gyanús állami termőföld bérbeadásaival kapcsolatos vizsgálatok".
Budai Gyula a lap szerint arról tájékoztatott, hogy miután tavaly szeptemberi megkeresésére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem reagált, a napokban közvetlenül a vidékfejlesztési miniszterhez fordult annak érdekében, hogy hivatala megkapja a Kösely Zrt., a Tedej Zrt., valamint a Hunland cégcsoport haszonbérleti jogviszonyával kapcsolatos dokumentációt.
A lapnak Budai Gyula elmondta: tavaly tavasszal a nemzeti vagyonkezelő közel 600 haszonbérleti pályázatot hirdetett meg, mintegy százezer hektár földet próbáltak 20 évre átadni a szocialista agrárklientúrának. Több szerződést pedig idő előtt felbontottak és újrakötöttek. Ráadásul egy rendeletmódosítás lehetővé tette azt is, hogy földhasználati jogosultságként fogadja el, ha egy cég pályázott állami terület haszonbérletére és így a társaságok hozzájuthattak az agrár-környezetgazdálkodási támogatásokhoz. A kormánybiztos - miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tavaly ősszel nem reagált a megkeresésére - most közvetlenül a vidékfejlesztési minisztertől kérte meg a Kösely Zrt., a Tedej Zrt., valamint a Hunland cégcsoport jogviszonyának dokumentációját.

A szocialistákat kivéve minden ellenzéki párt támogatja a földügyi törvények módosítását. Font Sándor bizottsági elnök parlamenti expozéjában azt emelte ki: az általános szándék, hogy az állam tudatosabban gazdálkodjon a tulajdonában lévő területekkel. (T.A.)
Forrás:MIT-MN

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2024. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu