Belföldi hírek

H I R D E T É S
2020.03.28. - szombat, Hajnalka napja van.

Belföldi hírek

Brüsszel javította a magyar növekedési előrejelzést

2019. július 14. 12:02
Brüsszel javította a magyar növekedési előrejelzést

A KSH 2019. májusi adatai alapján az ipari termelés tekintetében Magyarország a régió éllovasai közé tartozik, ami hazánk 2010-től kezdődő ipari dimenzióváltásának sikerét jelzi.

„A kedvező adatok továbbra is inkább a hazai értékesítés növekedéséből származnak, ami a magyarok vásárlóerejének emelkedését mutatja. A cél az eredmények megvédése, hogy ez a világgazdaság lassulása esetén se legyen másképp” – nyilatkozta  György László gazdaságstratégiáért és- szabályozásért felelős államtitkár. 2019 májusában is folytatódott az ipari termelés gyors növekedése. A termelés volumene 8,7 százalékkal nőtt, munkanaphatással igazítva pedig 6,1 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. 

„Magyarországon az ipar és általában a gazdaság a rendszerváltoztatás óta sosem volt ilyen kedvező helyzetben. Az Európai Bizottság nyári prognózisában tovább javította Magyarország idei gazdasági növekedési előrejelzését, hiszen hazánk az első negyedévre a leggyorsabban növekvő európai gazdasággá vált. A Bizottság a magyar bruttó hazai össztermék, a GDP 2019-es növekedési ütemét a tavaszi jelentés 3,7 százalékához képest 4,4 százalékra emelte, ami többszöröse a nyugati gazdaságok teljesítményének” – hangsúlyozta György László.

 

Brüsszel javította a magyar növekedési előrejelzést

 

Májusban a főbb feldolgozóipari alágak közül éppen a kulcságazatok mutatták a legnagyobb növekedést: a legnagyobb súlyú és teljesítményét 2010 óta több mint megkétszerező járműgyártás 17,2 százalékkal, az elektronikai ipar 6,6 százalékkal, az élelmiszeripar pedig 5,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az ipari export volumene 8,8 százalékkal, míg a belföldi értékesítés ennél nagyobb mértékben, 9,2 százalékkal bővült a 2018. májusihoz képest. Az új feldolgozóipari exportrendelések 2,6, az új belföldi megrendelések 3,9 százalékkal emelkedtek. Biztató, hogy az összes rendelésállomány május végén 7,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. „Az elért eredményeket meg is kell védenünk, mivel az EU és a nemzetközi gazdaság a lassulás jeleit mutatja. A kormány azért hirdette meg a gazdaságvédelmi akciótervet, hogy a magyar gazdaság hosszú távon is legalább két százalékponttal az uniós átlag felett növekedjen” – összegzett az államtitkár.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2020. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu