Belföldi hírek

H I R D E T É S
2023.03.23. - csütörtök, Beáta napja van.

Belföldi hírek

Boszniában készenléti szolgálatot látnak el a magyar katonák

2016. július 16. 14:21
Boszniában készenléti szolgálatot látnak el a magyar katonák

A Törökországban kialakult helyzet miatt meghosszabbították az EUFOR boszniai kontingensében szolgáló magyar katonák szolgálati idejét, a magyar manőverszázad katonái péntek este óta készenléti szolgálatot látnak el - közölte a Honvédelmi Minisztérium.

A hat hónapos külszolgálat után éjszaka tértek volna haza, azonban a törökországi helyzet megnyugtató rendezéséig szolgálati helyükön maradnak a katonák. A Szarajevóban szolgáló több mint 200 katona - az EUFOR parancsnokának kérésére - Benkő Tibor vezérkari főnök jóváhagyásával folytatja szolgálatát. Váltásuk előkészített, de annak pontos idejét a kialakult műveleti helyzet függvényében határozzák majd meg.

 

EUFOR

Az EUFOR vagy European Union Force az Európai Tanács felügyelete alatt működő nemzetközi haderő

 

A boszniai háborút követően föderatív állammá alakult Boszniai-Hercegovinában az Európai Unió békefenntartó szerepet ellátó EUFOR-kontingensében Magyarország mintegy 150 katonával vállalt szerepet. A helyzet Bosznia-Hercegovinában nyugodt, a külszolgálati feladataikat ellátó magyar katonák Törökországban és Bosznia-Hercegovinában is jól vannak. Törökország-szerte több mint 1500 katonát vettek őrizetbe a puccskísérlettel kapcsolatban.

 

 

/T.D.

Kapcsolatfelvétel | Adatvédelmi nyilatkozat | Impresszum
MCOnet 2001-2023. - Minden jog fenntartva - Copyright - www.mconet.hu